Щасливе
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна
☰ РОЗДІЛИ

Вам доводилося бачити зустріч бродячих та свійських собак? Якщо ні — зайдіть до міського парку, де місцеві дворняги кидаються на вгодованих псів, яких «вигулюють» не менш вгодовані хазяї. Або пройдіться тихими вуличками подалі від центру, де собаки на ланцюгу періодично реагують на появу «чужого» пса.


Рівнянин Олександр Бондар здобув черговий футзальний трофей у Польщі. Цього разу наш земляк виграв Суперкубок.

 

Як запобігти смерті нервових клітин

Для жвавості розуму їжте менше солодкого, добре спіть і не куріть

15-12-2016

Справна робота мозку — запорука того, що людина буде жити повноцінним життям: ясно мислити, бачити, чути, пам'ятати і т.д. Однак, як і інші органи, він змінюється в міру того, як ми стаємо старшими. Такі симптоми, як забудькуватість, труднощі із запам'ятовуванням, зайва емоційність або апатія можуть бути симптомами серйозних розладів мозкової діяльності. І хоча подібні порушення характерні для людей похилого віку, фундамент для змін закладається вже в молодому віці.

нервови клитини

Солодощі й жири

На жаль, тільки невелика кількість людей стежить за своїм харчуванням. Ми то недоїдаємо, то переїдаємо, насичуючи себе надто жирною їжею і солодощами, які дуже негативно позначаються на роботі мозку.

Напівфабрикати, фастфуд, ковбаси та копченості призводять до підвищення рівня холестерину, і це загрожує ризиком формування в судинах головного мозку атеросклеротичних бляшок. Вони можуть істотно порушувати кровотік, в результаті чого навіть призвести до інсульту. Природно, що в умовах дефіциту кисню і поживних речовин нормальне функціонування клітин неможливе. Що стосується солодощів, то з'їдаючи, наприклад, шоколадку, ми думаємо, що даємо мозку глюкозу, яка справді підвищує його продуктивність. Насправді ж ми насичуємо організм саме цукром, а він, навпаки, губить клітини мозку. При цьому організму доводиться викидати «тонни» інсуліну, після чого з'являється слабкість і загальмованість. Глюкоза ж міститься в натуральних солодощах: сухофруктах, меді, фруктах, ягодах.

Брак рідини

Знижує роботу мозку, висушуючи його, нестача рідини. Щоб мозок працював нормально, йому потрібно 2 л води в день. Хоча надмірне вживання рідини теж шкідливо: з організму вимивається необхідний мозку йод.

Мозок і кисень

При хронічному стресі розриваються зв'язки між нейронами мозку, через що страждають інтелект і пам'ять. Щоб цього уникнути, частіше бувайте на чистому повітрі. Кисень значно покращує мозкову діяльність.

Шкідливі звички

Алкоголь і куріння дуже небезпечні для мозку. Навіть корисні антиоксиданти, що містяться в червоному вині, при його регулярному вживанні повільно закупорюють судини. А через тютюновий дим мозок відчуває кисневе голодування і одночасно насичується отруйними хімічними сполуками.

Неповноцінний сон

Уві сні мозок відпочиває від навантаження, і якщо йому не давати відпочинку, почнеться незворотне відмирання клітин і нейронів, що відповідають за інтелект і увагу. Для сну треба 7-9 годин, інакше настане загальне погіршення. Воно почнеться з порушення дрібної моторики, а потім сповільниться кмітливість і гострота реакції. При цьому під час неспокійного сну, при хропінні знижується кількість сірої речовини в ділянках мозку, що відповідають за увагу, пам'ять і координацію руху.

Інформації забагато

Все більше молодих людей стають неуважними через надлишок інформації. Одночасне використання кількох інформативних джерел знижує щільність і кількість сірої речовини через те, що доводиться «розпорошуватися», і мозок всихає. У той же час відсутність нових знань може призвести до зменшення вмісту мієліну (з нього складається оболонка відростків нервових клітин). Щоб уникнути проблем, потрібно вчити мови, вірші, розгадувати кросворди і т.п. Це сприяє утворенню нових зв'язків між нейронами і підвищенню пластичності мозкових процесів.

 
Читайте також:

Болить живіт
№49, 15-12-2016

Ліки від гепатиту С – загроза монополізації ринку
№49, 13-12-2016

Дієтологи розповіли, як харчуватися взимку
№49, 12-12-2016

У Рівному започаткували «Хірургічні дні»
№48, 11-12-2016

Одягайтесь «як капуста»
№48, 10-12-2016

Від гранату — користь і шкода
№48, 8-12-2016

Як правильно застосовувати жарознижувальні препарати
№48, 8-12-2016

Не всю їжу можна розігрівати двічі
№48, 5-12-2016

Нові пільги на ліки: чи виконає держава обіцянку?
№48, 4-12-2016

Сухий кашель — симптом 50 захворювань
№47, 4-12-2016

Шість причин їсти банани щодня
№47, 3-12-2016

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола Несенюк.

Головний редактор — Валентина ШАХ: valensrv@gmail.com.

Керівник рекламного відділу — Микола Жванський: rivne_ren@ukr.net

Редактор сайту — Алла Садовник: allasadovnuk@i.ua.

Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук: pinkrime@gmail.com.

Контакти для розміщення реклами: (097) 462-65-64, (096) 81-89-627, e-mail: advertrv@ukr.net

Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com.
Телефони редакції: (067) 362-56-86, (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.