Щасливе
Обласна газета «Рівне вечірнє»
Наш провайдер:
-25% на металопластикові вікна
☰ РОЗДІЛИ

Вам доводилося бачити зустріч бродячих та свійських собак? Якщо ні — зайдіть до міського парку, де місцеві дворняги кидаються на вгодованих псів, яких «вигулюють» не менш вгодовані хазяї. Або пройдіться тихими вуличками подалі від центру, де собаки на ланцюгу періодично реагують на появу «чужого» пса.


Баскетболістки клубу «Рівне» до свого дебютного сезону під новою назвою (раніше команда називалася «Сузір'я») вирушили готуватися до білоруського Бреста.

 

У салатах із супермаркетів живе стафілокок

31-8-2017

Щоб підхопити кишкову паличку чи золотистий стафілокок достатньо купити в одному із рівненських супермаркетів салатик або м'ясний рулет і пообідати ними. У цьому переконалися спеціалісти Рівненського обласного лабораторного центру. Вони дослідили продукцію, виготовлену у 10 супермаркетах та закладах громадського харчування і у всіх знайшли мікроби, що викликають кишкові інфекції.

420847

Спалах кишкових захворювань у Рівному в 2,7 рази перевищує середній показник по області та в 1,6 разу — минулорічну захворюваність у самому обласному центрі. Рівненський обласний лабораторний центр провів опитування усіх 715 хворих, які за останні 7 місяців звернулися по медичну допомогу із симптомами отруєнь та кишкових розладів. Значна кількість потерпілих пов'язують свої захворювання із харчуванням у кафе і ресторанах та споживанням неякісної продукції з кулінарних відділів супермаркетів. Приблизно 3-6 скарг стосуються конкретних супермаркетів та закладів громадського харчування, де люди купували готові страви: салати, м'ясні та кондитерські вироби. У зв'язку з цим з 15 по 26 серпня Рівненський обласний лабораторний центр провів епідеміологічне дослідження у цих закладах.

Зокрема, у 9-ти кулінарних відділах рівненських супермаркетів та одному закладі громадського харчування було відібрано та досліджено 22 зразки харчових продуктів. У 20 виявили мікроби. Повністю безпечної продукції не було у жодному закладі!

У досліджених продуктах виявлено бактерії кишкової палички (зокрема умовно патогенні кишкові бактерії) та золотистий стафілокок, які провокують гострі гастроентероколіти. Значно перевищена допустима кількість дріжджових грибів та загальна кількість мікроорганізмів.

Йдеться про такі заклади:

1. Мережа супермаркетів «Сільпо», вул. Київська, 69 та вул. Гагаріна, 16 (мікроорганізми виділені із салатів «Мономах» та «Полонинський», курки по-діжонськи, торту «Іллюша», рулету вершково-фруктового).

2. Мережа супермаркетів «Наш Край» на пр. Миру, 2 та на вул. Карнаухова, 31 (з крилець курячих «Гриль» та паніні з куркою (італійський бутерброд з сиром, ковбасою чи м'ясом та овочами), салату «Купецький» та м'яса «по-французьки»).

3. Супермаркет «Сам-маркет», вул. Кн. Ольги, 1 (зрази з м'ясом, салат «Здоров'я»).

4. Супермаркет «Еко-маркет», вул. Соборна, 17 (вінегрет, зрази картопляні з м'ясом та торт «Трюфельний).

5. Супермаркет «Вопак», вул. Київська, 10 (торт «Оригінальний вечірній», млинці з лівером та салат буряковий).

6. Супермаркет «SPAR», вул. Відінська, 50 (паніні «Прошуто»).

7. Кафе «Мацурі», вул. Соборна. 263 (суші «Каліфорнія сяке сурими»).

8. Магазин «Тундир Хаус», вул. Київська, 67 (шаурма).

Коментар Романа Сафонова, в.о.директора Рівненського обласного лабораторного центру:

— Ще кілька років тому при аналогічних перевірках не більше, ніж 30% відібраних зразків готової продукції кулінарних відділів у супермаркетах та закладах громадського харчування були небезпечними для здоров'я людини. Сьогодні цей показник просто вражає: 90% відібраних зразків виявились епідемічно небезпечними. Це є достатнім показником для того, щоб говорити, що недотримання елементарних санітарних норм приготування страв у супермаркетах та ресторанах стало у Рівному системною проблемою. Це означає, що працівники згаданих закладів не миють руки після туалету, для приготування страв використовують несвіжу сировину. Ми фіксували порушення умов зберігання страв, забруднені робочі поверхні для їх приготування. А їх треба не тільки мити, а й дезінфікувати.

А найгірше те, що заклади, де були виявлені вищезгадані порушення, працюватимуть й надалі та продовжуватимуть торгувати готовою кулінарною продукцією. Адже лабораторний центр має право лише проінформувати їхніх власників а також Держпродспоживслужбу, про виявлені порушення.

Дарина Гузенкова

 
Читайте також:

Осінній шопінг: Рівненщина готується зустріти сезон похолодань
№33, 17-8-2017

Надійні вхідні двері — запорука вашого спокою
№31, 3-8-2017

Топ-5 найдорожчих авто з пробігом на авторинку у Рівному
№28, 14-7-2017

Навіть з кристалами «Swarovski»: двері на будь-який смак у спеціалізованому гі­пер­мар­кеті «На Щасливому»
№28, 13-7-2017

Ціни контролює не держава, а попит і пропозиція
№27, 9-7-2017

Рівняни обурюються базарницям, які продають гниль
№27, 5-7-2017

Літр квасу з діжки — уже по 17 гривень
№23, 8-6-2017

Якими повинні бути ідеальні обручки
№21, 31-5-2017

Чому популярні зелені кухні?
№21, 31-5-2017

Хороший годинник – запорука успіху
№21, 31-5-2017

Годинники як незмінний атрибут чоловічого життя
№21, 31-5-2017

Наповнення © «Рівне Вечірнє», (с) 2003-2017. Оновлюється щодня.
При використанні матеріалів посилання на www.rivnepost.rv.ua обов’язкове.
Програмування та дизайн © «Рівне Вечірнє»
Засновник — Микола Несенюк.

Головний редактор — Валентина ШАХ: valensrv@gmail.com.

Керівник рекламного відділу — Микола Жванський: rivne_ren@ukr.net

Редактор сайту — Алла Садовник: allasadovnuk@i.ua.

Редактор он-лайн новин — Жанна Пінчук: pinkrime@gmail.com.

Контакти для розміщення реклами: (097) 462-65-64, (096) 81-89-627, e-mail: advertrv@ukr.net

Адреса для листування з редакцією: rivnepost@gmail.com.
Телефони редакції: (067) 362-56-86, (0362) 62-56-54, 62-56-55
@ — друкується на правах реклами.