Мюслі багаті мінеральними речовинами, вітамінами, білками і амінокислотами. Злаки в їхньому складі доповнюються компонентами, які визначають харчову цінність продукту. Доповненням злакових виступають сухофрукти, горіхи, шоколад, фруктоза і мед. Фрукти містять пектин, калій, залізо, рослинні пігменти і низку корисних мінеральних речовин. Горіхи в поєднанні зі злаками дозволяють організму краще засвоювати білкові амінокислоти. Крім того, в горіхах містяться жирні поліненасичені кислоти, необхідні організму, які він не може виробляти сам.
Найбільш корисні мюслі з цілісних злаків, які найбільш багаті цінними для здоров’я харчовими сполуками, мінералами і вітамінами.
Найбільш непотрібними вважаються мюслі з кокосом і рослинними оліями. Такий продукт не варто вживати тим, хто хоч коли-небудь стикався з неполадками в роботі серця. Краще не купувати мюслі з високим вмістом меду, шоколаду, солі та жиру. Ці компоненти призводять до швидкого збільшення ваги, сприяють накопиченню шлаків і порушенню сольового балансу в організмі. Особливо такі мюслі шкідливі для людей з підвищеним тиском. Шкідливими можуть стати обсмажені й занадто калорійні мюслі. Тож потрібно орієнтуватись на склад, зазначений на упаковці.
У виробництві мюслі використовують злаки, оброблені інфрачервоними променями, що дозволяє застосовувати їх в їжу без теплової обробки, «в сирому вигляді». Достатньо лише залити їх молоком, кефіром або йогуртом.






