Завдяки високому вмісту рідкісного вітаміну Т гарбуз можна по праву назвати найкращим гарніром до страв з яловичини, свинини й інших жирних страв, адже вітамін Т сприяє засвоєнню важкої їжі і перешкоджає ожирінню. Напевно, саме за цю властивість гарбуз так люблять дієтологи, які рекомендують налягати на корисний овоч всім, хто давно мріє розлучитися із зайвими кілограмами. До того ж гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза, а значить, любителі гарбуза приречені мати хороший колір обличчя і веселий настрій.
Вважається, що гарбузовий сік допомагає чоловікам підтримувати сексуальний тонус. З тією ж метою корисно вживати і гарбузове насіння. Адже не випадково в давні часи з очищеного і змеленого гарбузового насіння готували приворотне зілля.
Втім, знавці запевняють, що з допомогою гарбуза можна не тільки вирішити проблеми на особистому фронті, але і справитися з багатьма серйозними захворюваннями. Мабуть, немає кориснішої їжі для людей, які страждають на серцево-судинні захворювання. Завдяки високому вмісту калію гарбуз покращує роботу серця, зміцнює судини і позбавляє від набряків.
При захворюваннях печінки рекомендується їсти якомога більше сирої м`якоті гарбуза, а якщо сирий гарбуз здається вам несмачним, можна замінити його гарбузовими кашами з рисом, пшоном або манкою.
При хворобах нирок і сечового міхура з гарбузового і конопляного насіння готують “молоко”: по склянці кожного насіння розтирають, поступово підливаючи окріп (3 склянки), проціджують і віджимають. “Молоко” п`ють протягом дня, підсолодивши медом або цукром.
При безсонні рекомендується пити на ніч гарбузовий сік або відвар гарбуза з медом. Свіжу кашку з м`якоті гарбуза прикладають до уражених місць при екземі і опіках, висипах, прищах та інших запаленнях на шкірі. Людям, яким доводиться багато стояти протягом дня, кашка зі свіжого гарбуза допоможе зняти біль в ступнях.
Ну а те, що гарбузове насіння — визнаний засіб проти глистів, відомо кожному.





