Байкери, пиво і смажений баран: як у Рівному відкривали Європейський дворик (ФОТО)

23010 0

Ми у соцмережах:

Байкери, пиво і смажений баран: як у Рівному відкривали Європейський дворик (ФОТО)

У Рівному на Покрову, 14 жовтня, традиційно відбулося свято вулиць Коперника та Петра Могили. Проте головною подією, на яку чекали рівняни понад рік, стало приурочене до свята відкриття Європейського дворика. Тисячі рівнян прийшли поглянути на нову туристичну локацію – шматочок Європи в старій частині Рівного. Хоча головний проектант запевняє – це постмодерна архітектура, що не має історичної цінності.

 Свято вулиць Коперника та Петра Могили традиційно проходило у Сквері українських добровольців біля «танчика». Там встановили сцену, з якої виступали колективи, також проводили конкурс караоке.

У сквері проходила ярмарка народних умільців. Ось такий браслет коштував лише 20 гривень.

Сімейна пара торгувала чаями. Рослини зібрані на Рівненщині. В основі – іван-чай, до якого додається, для прикладу, ферментоване листя вишні. Пахне чай дивовижно, але й коштує чимало: за стограмовий пакетик треба викласти 60 гривень. Проте продавчиня зазначила, що його, на відміну від традиційного чорного чаю, можна заварювати до п’яти разів. При цьому колір матиме такий же темно-коричневий, і смакові властивості теж.

Для дітей організували майстер-клас із розфарбовування гарбузиків.

Ось така черга вишикувалася за шашликом.

А тут відзначають свято ті, хто вже вистояв чергу, і прихопив із собою плящину.

Пересуваємося нижче і заходимо в Європейський дворик. На вході, до слова, прямісінько над головами гостей на електропроводах висить… пеньок. Його походження і призначення незрозуміле.

У дворику вже чимало людей. Тут теж ярмарок.

Схоже, барана з’їли ще до відкриття. Раків теж мало лишилось.

Архітектура вражає. Наче втрапляєш справді в якесь європейське місто. І все це – і будівлі, і земельна ділянка площею 16 соток – належить власнику пивзаводу «Рівень» Мар’яну Годі.

-          Всі ідеї – мої, - стверджує Мар’ян Года. – Мені дуже пощастило, що я знайшов гарного архітектора Дмитра Котлярова, який не ставить заробітки вище за все, як і я. Це не бізнесовий проєкт, а іміджевий. Мене надихнула Європа, де я часто буваю і дурію від перебування в європейських містах. Проте в дворику немає конкретно якоїсь однієї архітектурної тенденції. Це і Гданськ, і Мюнхен, і Амстердам. Тут використано всі натуральні матеріали. Тут немає штучних замінників і пінопласту. Так, це дорого, але це дуже гарно. І я хочу продовжувати.

Вартість цього величезного проєкту власник назвати відмовився, зазначивши, що це було б некоректно. «Мільйонами доларів це обраховується – це зрозуміло», - зазначив він. За словами Мар’яна Годи, в приміщеннях розміститься чотиризірковий готель «Бергшлосс» та ресторан мережі «Рейхарс» (в Інтернеті, на жаль, ми не знайшли мережу з такою назвою – ред.). Поки що внутрішні роботи ще не завершено. Але він планує відкрити принаймні готель вже на початку листопада. При вході в дворик – великі автоматичні ворота. Це в’їзд на дворівневу підземну парковку.

На відкриття дворика завітало дуже багато відомих рівнян і політиків. Серед них і міський голова Рівного Володимир Хомко.

-          Безумовно задоволений не як міський голова, а як рівнянин, - сказав він. – Уявіть собі, що ми зараз зробимо тури вихідного дня для тернополян, хмельничан та інших: Тунель кохання, зоопарк, Таємничі підземелля та Європейський дворик. Останній – кінцева точка, куди приїздиш і залишаєшся на вихідні з пивом шість сортів і прекрасною кухнею (посміхається). В радіусі 150 кілометрів конкуренції не буде. Ми вже обговорювали цей тур з Годою та Гембергом (Сергій Гемберг – заступник голови Рівненської ОДА, який опікується питаннями туризму).

Тим часом дворик заповнюється все більшою кількістю гостей. Тут вже фотографують стилізованою під старовинну камеру і тут же друкують фото. Розважають живі скульптури. Приїздять байкери.

Рівняни не втомлюються робити селфі на фоні європейських фасадів. На виході ловимо автора цієї краси – архітектора Дмитра Котлярова. Він розповів:

-          Наше архітектурне бюро займалося проєктом понад два роки. Він – один з найбільших в Рівному: площа складає близько 7 тис. метрів квадратних. Він ще не завершений, комплекс буде розвиватися. Наразі в готелі відкриється поки 21 номер, а взагалі передбачено 50 номерів. Стиль архітектури – постмодерн. Всім зрозуміло, що такого європейського кварталу в Рівному ніколи не було. Ми створили творчу алюзію, телепортувавши людей в баварське або північно-європейське пивне містечко. Історичної цінності цей об’єкт, звичайно, не представляє. Ми всі надіємося, що тут будуть проводити якісь цікаві пивні і не тільки фестивалі.

За словами Дмитра Котлярова, в цьому приміщенні, що на фото нижче, буде скляна стіна.

Поряд з Європейським двориком розташувався і колишній Центр учнівської творчості. Тепер це приміщення теж належить Мар’яну Годі. Договір міни вже відбувся. Проте бізнесмен не планує його руйнувати і змінювати. Каже, що будівля збереже свій історичний вигляд і стане Музеєм пива.

До слова, прямо на фестивалі йому подарували й перший експонат для музею. До Мар’яна Годи підійшов нумізмат і подарував йому кельтську монету, запевняючи, що їй дві тисячі років. Натомість попросив у нього дозволити нумізматам та любителям старовини збиратися в Європейському дворику, адже їх вигнали з парку Шевченка. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також