Чи заберуть в України безвіз через заробітчан-порушників – роз’яснення віце-прем’єр-міністерки

1948 0

Ми у соцмережах:

Чи заберуть в України безвіз через заробітчан-порушників – роз’яснення віце-прем’єр-міністерки

Два роки вже діє безвізовий режим ЄС для України. Українці, які мають біометричний паспорт, можуть вільно перетинати кордон країн Євросоюзу, не отримуючи попередньо дозволу (візи) від посольств.

Проте безвізовий режим має свої обмеження – не більше 90 днів безперервного перебування за кордоном і лише з метою туризму чи бізнес-справ. Їхати до ЄС на роботу без робочої візи – порушення, проте немало українців, зокрема рівнян, таким застереженням нехтують.

Віце-прем'єр-міністерка України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе, яка сьогодні з візитом перебуває на Рівненщині, відповідаючи на запитання журналістів, закликала українців не порушувати вимог безвізового режиму, аби не позбавити і себе, і рідних можливості вільно подорожувати до Європи.

-Порушення безвізового режиму є. І мені дуже прикро це констатувати, -  зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. – Хотілося, щоб ми відповідально ставилися до безвізу. Якщо порушуватимемо масово, можемо призвести до того, що ЄС запустить механізм призупинення безвізового режиму. Наразі, слава Богу, такої загрози немає. Але хотілося б нагадати, що безвізові поїздки – не для того, щоб залишатися працювати у Європі, а для туристичних чи бізнесових цілей. Якщо ж ви вирішили шукати за кордоном роботу, то працевлаштування має бути офіційним. Потрібно отримати візу. Тим паче, що країни Центрально-Східної Європи суттєво збільшили кількість робочих місць, які готові надати українцям. А якщо громадянин працевлаштований офіційно за кордоном, Українська Держава зможе його у разі потреби захистити. Якщо ж будуть масові порушення безвізового режиму і працевлаштування за кордоном, це негативно відіб’ється на Україні. Не лише країна має відповідати за громадян, а й громадяни повинні бути відповідальні.

Робоча віза для роботи у Польщі, наприклад, є безкоштовною. Для її отримання потрібно сплатити 15 євро сервісного збору та отримати запрошення на роботу від польських роботодавців, за яке зазвичай також потрібно платити, адже в основному запрошення виготовляють посередники.

Проте робоча віза дає право на офіційне працевлаштування за кордоном. А це – і безпечні умови праці. Роботодавець за офіційно працевлаштованого українця сплачує податки. А в України є угоди з деякими країнами ЄС, відповідно до яких стаж роботи за кордоном українцям може враховуватися для отримання пенсії в Україні.  

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також