Дві річки на Рівненщині вже вийшли з берегів

2081 0

Ми у соцмережах:

Дві річки на Рівненщині вже вийшли з берегів

На півночі Рівненщині через часті опади у річках Стир та Горинь збільшився рівень води, вони вийшли на заплави. В області готуються до водопілля, гідрологічну ситуацію моніторять.

Підтоплень приватних домогосподарств станом на 14 лютого не фіксують, повідомив заступник директора Департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я Рівненської ОДА Віталій Демидов в етері Українське радіо Рівне та розповів, яка наразі ситуація в області.

За інформацією Віталія Демидова, в області проводять гідрологічне спостереження на восьми гідропостах:

- На сьогодні на гідропостах області переважає ріст рівнів води до 4 см за добу. За орієнтовним прогнозом на лютий та березень, опади очікуються в межах норми, середня температура повітря буде на 1,5-2º вище за кліматичну норму.

Річки Рівненщини, які вийшли на заплаву станом на лютий:
річка Горинь, гідропост Дубровиця — 21 см до рівня підтоплення;
річка Стир, гідропост Млинок — 53 см до рівня підтоплення.

Щоб запобігти весняній повені та паводків, в області створили 28 аварійних бригад та забезпечили 81 одиницею техніки: екскаватори, бульдозери, автокрани та самоскиди. Також для відкачування води працює 40 насосних станцій, заготовлений щебінь, пісок, мішки.

- Рівненщина, як і більшість областей західного і північного регіону, багата на поверхневі води. Особливості живлення річок викликають часті підйоми рівнів води. В області функціонує потужний водогосподарсько-меліоративний комплекс. Він забезпечує захист 46 населених пунктів, у яких проживає майже 35 тисяч людей,розповів Віталій Демидов.

Загалом в області: протікає 171 річка; є 12 водосховищ; 1 156 ставків та 53 озера.

Що таке водопілля та чим воно небезпечне
В етері Українське радіо Рівне начальниця гідрологічного загону Рівненської комплексної геологічної партії ДП "Українська геологічна компанія" Галина Бровко пояснила, що таке водопілля та які причини його виникнення:

"Водопілля супроводжується виходом води з річки на заплаву і затопленням цих територій. Заплава — це найнижча частина річки, яка періодично затоплюється, коли рівень води в річці підіймається. Все залежить від рельєфу території".

За її словами, найчастіше такі затоплення відбуваються у північних регіонах області — це басейни річок Прип'ять, Горинь, Стир, Случ.

- Залежно від метеорологічних умов, від кількості випадання дощів, снігу і температури відбувається процес підняття рівня води в річках. Якщо вода, яка вийшла з берегів, знаходиться в межах заплави річки, то це звичайне явище, це повторюється щороку. Коли цей рівень піднімається вище заплави річки, вода виходить на території, де розташовані сільгоспугіддя, населені пункти — це може призвести до небезпечних явищ,наголосила Галина Бровко.

Також вона додала, що процес водопілля залежить тільки від природних явищ:

- Весняна повінь триває в нас з березня по травень. Зараз лютий, була сніжна зима, випадають дощі, які призвели до швидкого танення снігу, ще ґрунт промерзлий. Вода у нас не фільтрується швидко, стікає в понижені місця річки й це призводить до підвищення рівня води, і виходу її зі своїх берегів.

Що робити у разі підтоплення або затоплення будинку
Внаслідок водопілля може виникнути загроза підтоплення приватних домогосподарств.

- Такий негативний наслідок водопілля — це підтоплення. Вода з'являється у льохах та у дворах. Мешканці регіонів мають бути до такого підготовлені, аби зменшити шкоду. Людина повинна враховувати всі природні геоморфологічні умови. Наприклад, не будуватися біля заплави річки. Вона повинна зробити дренаж для того, щоб вода не потрапила до її господарства. Ізолювати льох, не заглиблювати його, щоб він менше підтоплювався, — поділилася Галина Бровко.

Алгоритм дій під час затоплення:

зібрати необхідні документи, цінності, ліки, продукти;
перед виходом з будинку вимкнути електро- та газопостачання, загасити вогонь у грубах;
зачинити вікна та двері, якщо є час — закрити вікна та двері першого поверху дошками;
відчинити хлів, щоб худоба мала можливість врятуватися;
піднятися на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий, зайняти горищні приміщення;
до прибуття допомоги залишатися на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях;
сигналізуйте рятувальникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти;
перевірте, чи немає поблизу постраждалих, надайте їм, за можливістю, допомогу;
потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття;
не переповнюйте рятувальні засоби — катери, човни, плоти тощо. 

Рівне.Суспільне


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також