Гроші по колу: чи вкладе Рівне 5 мільйонів у «револьверний фонд»?

652 0

Ми у соцмережах:

Представник асоціації «Енергоефективні міста України» Сергій Кошарук взяв участь у презентації револьверного фонду в Рівному. За його словами, нині у револьверному фонді є всього лиш понад 4 мільйони гривень з 6 громад, і ці кошти вже декілька разів повер

Група міських депутатів пропонує Рівному долучитися до так званого револьверного фонду міст асоціації «Енергоефективні міста України». Задум такий, що це допоможе місцевим ОСББ — позичить їм гроші на енергоефективні проєкти у житлових будинках або на терміновий ремонт.

З одного боку, об’єднання співвласників будинків одразу отримають потрібні їм обігові кошти, а з іншого — скептики сумніваються: які гарантії, що позичальники вчасно ці кошти до того фонду повернуть? І чи поверне місто свої гроші назад до бюджету, якщо раптом захоче вийти з револьверного фонду? Та щоб доєднатися до цієї програми, потрібно ще отримати згоду на сесії міської ради.

Святослав Клічук, міський депутат, один з авторів проєкту рішення:

— Позичальник повертає ту саму суму до фонду, але без відсоткової кредитної ставки. Тобто скільки ОСББ взяло, стільки й віддає. Далі коштами з фонду можуть скористатися наступні учасники програми і так по колу — як у барабані револьвера. Ці гроші місто не втрачає, вони зберігаються. Водночас ОСББ мають можливість розвитку.

Рівне є членом асоціації «Енергоефективні міста України», яка розробила та запустила для своїх членів спеціальну програму «Револьверний фонд міст». Рівне може внести до такого фонду певну суму, яка буде використовуватися саме для нього. Для цього створюється окремий субрахунок, де будуть знаходитися кошти. За громадою зберігається право в будь-який момент безперешкодно повернути собі вкладені у револьверний фонд кошти.

Зокрема, у послугах такого фонду зацікавлені рівненські ОСББ, які є учасниками програми «Енергодім» Фонду енергоефективності України і які мають проблеми зі збором коштів для виконання дорогих проєктів. Пропонуємо Рівному долучитися до програми і внести до револьверного фонду п’ять мільйонів гривень. Щодо суми, депутати ще можуть подискутувати, збільшити її або зменшити, на свій розсуд... Я бачу в цьому більше переваг, ніж ризиків.

Галина Похильчук, голова Ради голів ОСББ Рівного:

— Раніше деякі ОСББ встигли скористатися коштами з Фонду енергоефективності, а є такі, що встигли до початку повномасштабного вторгнення лише подати туди першу заявку і в них її прийняли. Гроші з револьверного фонду в таких випадках дуже виручили би ОСББ.

Сергій Васильчук, депутат міської ради Рівного, член бюджетної комісії:

Я запитав тих людей, які готували проєкт рішення на сесію, який механізм відбору цих ОСББ, хто буде вирішувати? Кажуть, що вирішуватиме комісія. А за якими критеріями? Може бути, що «потрібним» людям дадуть гроші — це одна пересторога. По-друге, не зовсім розробили механізм стягнення, якщо ОСББ не повертатиме кошти до фонду. Пропонують Рівному вкласти 5 мільйонів членських внесків. Добре, а як нам потім ці кошти повернути з того револьверного фонду, якщо вони будуть місту потрібні? Тобто сама ідея непогана, але я би не давав такі кошти одразу, запропонував би для початку два мільйони гривень.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також