Лікування чоловічої безплідності: азооспермія

252 0

Ми у соцмережах:

Лікування чоловічої безплідності: азооспермія

Азооспермія — це такий стан, коли в еякуляті відсутні сперматозоїди. За статистикою, вона є в 1% чоловіків. Причини бувають різними, оборотними й незворотними, від перенесеної інфекції до генетичної патології. Вибір лікування залежить від них, а також від стану здоров'я партнерки.

Детально про лікування чоловічої безплідності: https://mdclinics.com.ua/ua/uslugi/lechenie-muzhskogo-besplodiya/

Усунення інфекції

Азооспермія буває наслідком колись перенесеної чи наявної хронічної інфекції. Вона спричиняє спайковий процес, а спайки блокують сім'явивідні протоки. Крім того, їх може заблокувати запальний набряк. Симптоми або повністю відсутніми або не виражені. Якщо за результатами обстеження виявляється інфекція, лікування завжди починають із неї. Лікар призначає протизапальні, антимікробні, розсмоктувальні препарати, іноді кількома курсами. Цього може бути достатньо для відновлення прохідності сім'явиносних шляхів.

Хірургічне лікування

Хірургічне лікування обструктивної азооспермії використовують, коли можна відновити прохідність сім'явиносних шляхів, усунувши заблоковану ділянку або відновивши перервану сполуку. З цією метою виконують мікрохірургічні операції.

Лікування варикоцеле також хірургічне, заздалегідь малоінвазивне: блокують варикозно розширену ділянку вени яєчка. Кровотік знаходить обхідні шляхи через мікросудини, тоді відновлюється нормальне кровопостачання яєчка та умови для сперматогенезу.

Гормонотерапія

Лікування гормональними препаратами показано при азооспермії, спричиненій дисбалансом гормонів. Вироблення та дозрівання сперматозоїдів контролюють фолікулостимулювальний (ФСГ) та лютеїнізувальний (ЛГ) гормони гіпофіза, а також тестостерон, який синтезується у яєчках. Дисбаланс цих гормонів призводить до порушення синтезу та/або дозрівання сперматозоїдів. У деяких випадках гормонотерапія відновлює нормальний баланс гормонів та нормальний сперматогенез. За потреби її застосовують як підготовку перед хірургічним вилученням сперматозоїдів, для стимуляції їх дозрівання.

Отримання сперми із сечі

У разі ретроградної еякуляції сперма не виходить назовні, а рухається у зворотному напрямку і потрапляє до сечового міхура, де змішується із сечею. Кислотність сечі не підходить для сперматозоїдів, проте іноді репродуктологу вдається отримати достатню кількість активних сперматозоїдів для подальшого застосування у ДРТ, допоміжних репродуктивних технологіях.

Хірургічна екстракція сперматозоїдів

Якщо відновлення прохідності сім'явиносних шляхів неефективне, можна отримати сперматозоїди безпосередньо з яєчок. Є кілька методів:

  • TESA, Testicular Sperm Aspiration — тестикулярна аспірація сперми;
  • TEFNA, Testicular Fine-Needle Aspiration — тонкоголкова аспіраційна біопсія яєчок;
  • PESA, Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration — черезшкірна аспірація сперматозоїдів із придатка яєчка;
  • TESE, Testicular Sperm Extraction або Testicular Biopsy — тестикулярна екстракція сперми або тестикулярна біопсія;
  • micro-TESE, Microdissection Testicular Sperm Extraction — мікродисекційна тестикулярна екстракція сперми та ін.

Отримані сперматозоїди використовують для ДРТ, а саме для ІКСІ, інтраплазматичної ін'єкції сперматозоїда.

ПГД та генетичне консультування

Генетичне консультування і ПГД, передимплантаційна генетична діагностика ембріона, показано, коли є підстави припускати генетичну чи хромосомну причину азооспермії.

Використання донорських сперматозоїдів або ембріона

Якщо не вдається отримати сперматозоїди, що підходять для запліднення, пара може скористатися донорським матеріалом для ЕКЗ — спермою або вже готовим ембріоном. Такий метод має високі шанси на успіх, оскільки донорський матеріал проходить ретельний контроль та має підтверджену високу якість.

Автор: Боржієвський Олександр Анатолійович – лікар уролог.

Медичні центри «Мати та дитина»:

  • Київ, вул. Макіївська, 8
  • Київ, вул. Юрія Литвинського, 54/15
  • Київ, просп. Володимира Івасюка, 8, корп. 4
  • Житомир, вул. Велика Бердичівська, 43
  • Львів, вул. Замарстинівська, 85а
  • Київ, вул. Казимира Малевича, 83

Ліцензія МОЗ України АГ № 603203 від 14.09.2011


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також