Морська капуста: корисних речовин більше, ніж в овочах і фруктах

663 0

Ми у соцмережах:

Морська капуста: корисних речовин більше, ніж в овочах і фруктах

Морська капуста — це водорість ламінарія, яка стала улюбленим продуктом багатьох людей. За вмістом корисних речовин ламінарія випереджає більшість овочів та фруктів. А якщо порівнювати зі звичайною капустою, то в морській удвічі більше фосфору, в 11 разів — магнію, в 16 — заліза, в 40 разів — натрію.

Як відомо, ламінарія багата на йод, який допомагає виробляти гормони щитовидної залози та підтримувати здоровий метаболізм. Також зі 100 грамів морської капусти можна отримати близько 30% денної норми магнію, 17% — кальцію та 16% — заліза.

До того ж капуста допомагає контролювати рівень цукру та роботу травної системи.

У ламінарії також багато клітковини. Медики рекомендують дорослим вживати близько 18 г клітковини на день. Це допоможе роботі кишечнику та дозволить залишатися ситим довше.

Деякі сполуки, що містяться у водоростях, можуть уповільнювати перебіг раку молочної залози або кишечнику.

Однак попри корисні властивості морська капуста може й зашкодити. Найперше — через великий вміст йоду. Надмірне споживання йоду може призвести до проблем із щитовидною залозою. Якщо за раз прийняти багато йоду, то це призведе до печіння в роті та горлі, болю в шлунку, підвищеній температурі, нудоти, блювоти та діареї. Однак щоб викликати такі симптоми, потрібно з’їсти щонайменше кілька банок морської капусти.

Морську капусту вживають у будь-якому вигляді. Суху ламінарію можна додавати у більшість страв, а із сирої готують різноманітні салати. Щоб отримати добову норму йоду, достатньо 2 столові ложки сухої ламінарії.

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також