На Рівненщині ентузіаст навчає ветеранів IT й допомагає знайти роботу

614 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині ентузіаст навчає ветеранів IT й допомагає знайти роботу

З початку війни IT-фахівець Алекс Стасюк вирішив навчати ветеранів у Рівненському обласному військовому госпіталі.

 Той проводить базовий IT-курс для пацієнтів лікарні, повідомляє DOU.

На перший курс записалося 12 військових з різними пораненнями, в тому числі і ті, хто пересувався на візку.

- Не все пішло гладко: я відчув недовіру з боку військових, наче я шахрай, що пропонує золоті гори. До пропозиції безплатно навчатись IT вони поставились з недовірою, думали, що не зможуть опанувати IT-науку. Я доклав максимум зусиль, щоб переконати їх у зворотному і запропонував подарувати ноутбук тим, хто прийде на перший урок, - незалежно від того, чи продовжать вони навчання далі, - розповідає Алекс Стасюк.

Той за допомогою колег придбав 12 ноутбуків, й вони почали навчання. Перше навчання пройшло важко, проте Алекс зумів налагодити комунікацію з ветеранами.


- Ми займалися по декілька годин раз на тиждень — у неділю. Я їм давав домашні завдання, багато теоретичного матеріалу. У базовий ІТ-курс входять теми: операційні системи на прикладі Linux, мережі, фаєрволи та протоколи передачі даних, HTTP та REST API, Postman, Browser Dev Tools, основи SQL на прикладі PostgreSQL, bash, автоматизація, ETL tools, основи кібербезпеки та шифрування даних, віртуалізація на прикладі VirtualBox та Docker, PM Tools, проєктні методології на прикладі Scrum, огляд ІТ-професій та профорієнтація, складання резюме. Після ознайомлення зі специфікою різних ІТ-професій хлопці мали змогу самостійно визначитись, що саме обрати, - уточнює Алекс.

В результаті у силу різних обставин навчання завершили всього четверо ветеранів, які уже обрали собі ІТ-професії.

Один хлопець, Богдан Мулярчук — закінчив Тернопільський національний технічний університет, пішов на фронт добровольцем. В окремій 115-й механізованій бригаді був зв’язківцем, але у червні 2022 року отримав поранення у Лисичанську. Богдан обрав для себе напрям Front-end Software Developer. Хлопець пересувається на візку, але є надія знову стати на ноги. Він з великим ентузіазмом вчить англійську мову і загалом демонструє високий рівень мотивації та зацікавленості.

Іншого хлопця, який зараз навчається в сильнішій групі, звати Олександр Зелений. Його рідний брат Дмитро у грудні минулого року загинув на Куп’янському напрямку. Сам Саша, коли почалась велика війна, працював у Польщі, але з перших днів повернувся в Україну та пішов добровольцем на фронт. Служив понад рік як піхотинець у 68-й окремій єгерській бригаді ім. Олекси Довбуша, доки не був визнаний непридатним за станом здоров’я. Олександр пройшов базовий курс і планує стати DevOps Engineer.

- Моя головна мета — не просто дати хлопцям знання, а працевлаштувати їх. Після курсів вони будуть працювати або в нашій компанії, або в компаніях-партнерах кластеру. Вже є попередня домовленість з учасниками. Тільки тоді я буду вважати, що справа зроблена, - підсумував Chief of Staff у компанії Global Grid For Learning (GG4L) Алекс Стасюк.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також