На Рівненщині інноваційно діагностуватимуть туберкульоз та ВІЛ

1047 0

Ми у соцмережах:

На Рівненщині інноваційно діагностуватимуть туберкульоз та ВІЛ

Про ефективні методи профілактики цих захворювань говорили під час обласної координаційної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ- інфекції/СНІДу.

Цього року на Рівненщині розпочали впровадження інноваційного методу діагностики ВІЛ-інфекції/СНІДу, , повідомляє пресслужба Рівненської ОДА. Про його переваги розповіла лікарка-епідеміологиня обласного центру громадського здоров’я Валентина Кравчук:

«Метод полягає у виявленні вірусу у новонароджених дітей від ВІЛ-позитивних матерів. Обстеження відбувається у пологових будинках, що набагато пришвидшує діагностику. Так, крапля крові на сухому фільтрувальному папері доставляється поштою в лабораторію для визначення діагнозу.

Така діагностика на Рівненщині проводиться з березня. Станом на 1 липня обстежили 8 дітей, всі результати негативні, тобто у дітей не підтвердився вірус ВІЛ.

У разі ж позитивного виявлення вірусу ми робимо більш поглиблену діагностику та призначаємо лікування. Чим раніше призначене лікування, тим краще збережене здоров’я дитини. Хвороба повністю не вилікується, але дитина буде менше хворіти». 

Як стверджують фахівці, з початку року в області спостерігається незначне зменшення як з виявлення, так і обліку ВІЛ-інфікованих – від 165 до 136 хворих.

Стосовно хворих на туберкульоз, то з початку року в області спостерігається підвищення захворюваності на туберкульоз приблизно на 10%. Кількість випадків зросла від 340 до 380.

«Це пов’язано з тим, що первинна мережа закладів охорони здоров’я запрацювала ефективніше. Люди почали частіше звертатися до лікарів, а ті мають можливість діагностувати легеневу патологію на більш ранніх стадіях. У такому випадку вірогідність вилікуватися достатньо висока. Так, чутливий туберкульоз виліковується за 6 місяців, а мультирезистентний - до 24 місяців», - каже обласний експерт хіміостійкого туберкульозу Валерій Тишковець.

Значну роль із виявлення хворих на туберкульоз відіграють й громадські організації. Про пілотний проект, який реалізує БФ «Наше майбутнє», розповіла його керівниця Людмила Рибчук:

«Вже рік ми втілюємо пілотний проєкт щодо оптимізації виявлення туберкульозу серед груп ризику і в їхній соціальній мережі. Головна мета – розширити коло контактних осіб. Це люди, які проживають безпосередньо із хворим на цю недугу. Торік ми обстежили 161 особу, з них виявили шість позитивних випадків, тобто ці люди були інфіковані».

 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також