Обранці: сумні, веселі й непостійні

1428 0

Ми у соцмережах:

Обранці: сумні, веселі й непостійні

Чотири голови і дві бійки – ось і все, що залишить після себе для історії Рівненська обласна рада цього скликання, заявив на п’ятничному засіданні депутат Богдан Файфура. Ми б додали до списку ще кілька речей: інтриги та зафіксовані нашою камерою емоції депутатів після чергових домовленостей і перекомбінацій.

На фото - Олександр Данильчук, депутат від БПП. Свого часу пан Данильчук був головою облради та заступником голови, а у п'ятницю скористався "хвилиною слави". Поки голова Микола Драганчук вирішував, чи писати йому заяву про відставку, депутати з нудьги пропонували обрати нового голову - Данильчука.

сесія

Або Валентина Кроку, найстаршого депутата облради.

сесія

Михайло Кириллов, ще один колишній голова облради, запропонував проголосувати за нового голову, який би закінчив засідання, не через систему "Рада", а руками. Жартома запропонував.

сесія

Проте Миколі Драганчуку, третьому голові облради цього скликання, було не до жартів. Його звіт не підтримали, що є формальною причиною для оголошення йому недовіри.

сесія

Під час перерви у пана Драганчука, як розповідають, вимагали написати заяву про відставку. Депутати, за розписаним сценарієм, ідею п.Драганчука підтримали б і одразу обрали нового (чи старого) голову - Олександра Корнійчука, який головував з березня по червень 2016 року.

сесія

В Олександра Корнійчука - великі амбіції, і його намагання якнайшвидше зайняти посаду, схоже, ображало Миколу Драганчука. Голова після сесійного засідання охоче коментував, що його перший заступник хоче головувати.

сесія

Проте не тільки він тиснув. Як розповідають, голова фракції "Батьківщина", до якої належить п.Драганчук, Микола Кучерук був готовий "пожертвувати" посадою голови, якщо БПП підтримає "батьківщинівця" Олександра Ткача і призначить його головним лікарем онкодиспансеру.

сесія

Але БПП не проголосував. Олександрові Ткачу забракло шести голосів, щоб очолити заклад. На фото він із депутаткою "Батьківщини" Аллою Черній.

сесія

Забракло голосів, бо п.Кучерук не з тими домовлявся. "Свобода" (п.Кучерук тисне руку "свободівцю" Володимирові Валявці) проголосувала, а от у БПП він вів переговори не з тим "стержнем". Як зазначають депутати від Блоку, міцного "стержня", тобто чіткого лідера, у них поки немає.

сесія

Зранку головним ще залишався Віталій Чугунніков. Саме з ним, як подейкують, Микола Кучерук домовився про онкодиспансер в обмін на посаду голови облради.

сесія

Але верх взяв Олексій Муляренко, голова ОДА. Як і говорили перед сесією, він відсунув Віталія Чугуннікова від керівництва фракцією БПП. Поки неофіційно, але домовленості з "Батьківщиною" розсипалися.

сесія

Єдиний з БПП, до речі, хто підтримав звіт Миколи Драганчука (Віталій Чугунніков у той момент не був у залі) - Юрій Благодир. Кажуть, що у п.Благодира є свій інтерес у співпраці з "Батьківщиною" - наступні вибори до парламенту. Юрій Благодир на фото із Віталієм Чугунніковим.

сесія

Напередодні сесії усі заговорили про радикала Олександра Ширяєва як ймовірного першого заступника голови Рівненської облради у рамках нової більшості (БПП, Радикальна партія, "Свобода" та "Конкретних справ" разом із позафракційними).

сесія

Пан Ширяєв на сесії активно вів перемовини. Але у залі. І заперечував, що стане першим заступником. Принаймні у п'ятницю.

сесія

Воно й не дивно - радикали ж самі створили прецедент, коли виграли суди після звільнення Володимира Ковальчука. Підставою перемоги було недотримання терміну оприлюднення проектів рішень. Тож перевибори голови перенесли, якщо знову не зміняться міжфракційні симпатії, на кінець грудня, щоб витримати усі юридичні тонкощі.

сесія

Окрім того, у раді зазначають, що першим заступником хоч і буде радикал, але не Ширяєв, а Сергій Свисталюк (на фото - справа), нинішній голова регламентної комісії облради.

сесія

Заступником ж залишиться "свободівець" Олексій Бучинський. Хоча і він, розповідають, хотів підвищення - до першого заступника.

сесія

Чи вдасться Миколі Кучеруку домовитися і втримати посаду голови ради, питання спірне. Якщо ні, "Батьківщина", друга за величиною фракція облради, залишиться без керівних посад. І на завершення - про обличчя.

сесія

Богдан Файфура - один з найбільш гострослівних та критично налаштованих депутатів облради. Навіть підсміюється сам із себе: забрати його із сесійного залу і засідання завершуватимуться значно швидше. Пан Файфура очолює фракцію "Конкретних справ".

сесія

"Свободівець" Володимир Муляр - один з наймолодших у сесійній залі та теж активний критик. Депутат пильно стежить, як в області ремонтують автошляхи.

сесія

Ірина Савчук - депутатка від "Свободи" та членкиня медичної комісії облради.

сесія

Депутат від "Конкретних справ" Василь Кльоп та голова фракції "УКРОП" Діана Гордійчук. На засіданні у п'ятницю пані Гордійчук дозволили створити фракцію із трьох депутатів. Двоє інших у вересні покинули "УКРОП".

сесія

Борис Бірук - один із трьох членів "УКРОПу". Депутат із Вараша та голова соціальної комісії облради.

сесія

Світлана Богатирчук-Кривко поєднує депутатське та чиновницьке крісла. З минулого року п.Богатирчук-Кривко, яка очолювала список "Конкретних справ" на виборах, - заступниця голови Рівненської ОДА.

сесія

Депутати "Батьківщини" Павло Кравчук та Алла Черній.

сесія

Леонід Назарчук, депутат із Вараша, з вересня - позафракційний. Разом із Геннадієм Шевченком покинув фракцію "УКРОП". Як пояснили, через розходження у думках з головою фракції Діаною Гордійчук.

сесія

Геннадій Шевченко, хоч і один з найстарших у раді, відстоює позицію перевести роботу депутатів з паперових документів на електронні.

сесія

БППівця та голову комунальної комісії Віталія Бойка у п'ятницю переобрали головним лікарем обласної дитячої лікарні. На наступні п'ять років.

сесія

Владислав Сухляк - здолбунівський депутат. Його називають найбільшим опонентом Миколи Кучерука усередині фракції "Батьківщина".

сесія

"Свободівець" та головний лікар обласного центру екстреної меддопомоги Андрій Бортнік цього року постійно сперечається із посадовцями ОДА - на "швидку" катастрофічно не вистачає коштів.

сесія

Олександр Гомон - також депутат від "Свободи".

сесія

БППівці Валерій Редько, лікар із Рокитнівщини, та Ігор Фізик, якого влітку звільнили з посади директора Клеванського лісгоспу. Пан Фізик нині у суді поновлюється на посаді.

сесія

Микола Мельник свого часу очолював Березнівську районну раду. Тепер - депутат від БПП.

сесія

Керівник юридичного відділу облради Богдан Гречко та керуючий справами виконавчого апарату облради Богдан Сологуб. Саме до них постійно звертаються депутати та керівництво ради, коли не можуть розібратися у певних питаннях.

сесія

"Батьківщинівці"Микола Руцький, лікар Радивилівської ЦРЛ, та Олександр Козак, директор Костопільського центру інтелектуального розвитку "Сузір’я".

сесія

Головний лісівник області та БППівець Віталій Сухович. Депутати у п'ятниці таки проголосували за питання, яке він лобіював: надали дозвіл ГО "Мисливське господарство Лісовик Гранд", яку створили лісівники, орендувати мисливські угіддя на Млинівщині.

сесія

Михайло Крук - ще один лісівник у фракції БПП. Очолює Острозький держлісгосп.

сесія

Руслан Потапчук - депутат з Костопільщини від БПП.

сесія

Віталій Ундір, заступник голови Рівненської ОДА, може очолити фракцію БПП. Якщо Віталія Чугуннікова таки знімуть з посади.

сесія

"Батьківщинівець" Валентин Королюк, радник міського голови Володимира Хомка та власник речового ринку на Замковій, просив не пускати на сесійні засідання людей, які просять допомогу на лікування, а відправляти їх до депутатських приймалень.

сесія

Ксенія Павловська активно працює на території Костопільського, Сарненського та Березнівського районів, звідки балотуватиметься, вірогідно, до парламенту.

сесія

Костопільський депутат Юрій Шарманський уже більше року позафракційний. У вересні 2016-го він покинув БПП.

сесія

Володимир Валявка - один із найбільших спонсорів "Свободи" та власник футбольного клубу "Кардинал".

сесія

А Анатолій Грисюк - власник радивилівського молокозаводу. Представляє фракцію "Конкретних справ".

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також