Ортопедичні матраци – товари для кожного чи специфічний медичний продукт?

366 0

Ми у соцмережах:

Ортопедичні матраци – товари для кожного чи специфічний медичний продукт?

Назва «ортопедичний матрац» у багатьох асоціюється з медичним обладнанням і спеціальними ліжками з лікарняних палат. Однак цей термін також широко застосовується до матраців, призначених для звичайного домашнього використання, які відповідають певним стандартам.

Назва «ортопедичний матрац» у багатьох асоціюється з медичним обладнанням і спеціальними ліжками з лікарняних палат. Однак цей термін також широко застосовується до матраців, призначених для звичайного домашнього використання, які відповідають певним стандартам. Чим же вони заслужили таку специфічну назву?

Насамперед ортопедичні матраци створюються за рекомендаціями, наданими фізіотерапевтами та ортопедами. Фахівці вивчають, як поверхня для сну впливає на поставу, чи забезпечує вона правильну підтримку внутрішніх органів, чи створює умови для здорового кровообігу. Ортопедичні матраци досліджуються медичними працівниками в незалежних лабораторіях, що дозволяє підтвердити їхню якість та ефективність. Такі вироби не провокують порушення постави, сприяють прийняттю фізіологічного положення під час сну та створюють ідеальні точки опори для кожної частини тіла. Вони можуть бути виготовлені за мультикишеньковою технологією та мати різні типи наповнювачів. 

Неякісний матрац = погана постава?

Ви могли чути, що найкращий вибір від болю в спині – жорсткий матрац. На думку фізіотерапевтів, це значне узагальнення. Насправді виріб занадто високої жорсткості не здатен забезпечити належну підтримку тіла людини з невеликою масою тіла. У цьому разі сон на спині здатний поглибити поперековий лордоз, оскільки м’язи, що йдуть уздовж хребта, не мають можливості розслабитися. Аналогічна ситуація спостерігається під час сну на боці: дуже жорсткий матрац може призвести до тиску на периферичні нерви та спричинити надмірне навантаження на таз.

Своєю чергою, занадто м’яка основа для ліжка теж може посилити наявні дефекти постави. Такий матрац не забезпечує належної підтримки хребта, оскільки надмірно деформується під навантаженням, створюючи ефект, аналогічний лежанню в гамаку. Як ви можете собі уявити, м’язи, суглоби та хребет перебувають у дисбалансі та надмірній напрузі як у положенні на боці, так і на спині або на животі. Сон на такому матраці може призвести навіть до втоми, спричиненої гіпоксією. Крім того, занадто м’які вироби заважають змінювати положення й навіть вставати з ліжка, чим спричиняють чимало дискомфорту.

Правильно підібраний матрац повинен дозволяти вашому хребту займати фізіологічне положення. Перебуваючи в ньому протягом тривалого часу, ви не відчуватимете болі чи дискомфорту, зумовлених навантаженням. 

Які додаткові характеристики потрібно врахувати при виборі ортопедичного матрац

Не лише ортопедичні властивості визначають, чи буде матрац зручним у повсякденному використанні. Варто звернути увагу на розмір виробу, адже він повинен дозволяти комфортно розміститися на ліжку та зайняти зручне положення. Крім того, треба ознайомитися з характеристиками наповнювачів. Це можуть бути натуральні або синтетичні гіпоалергенні матеріали, які відповідають санітарним нормам. Додатковими параметрами, які теж дуже важливі, є висота виробу, а також наявність знімного чохла, який можна прати.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також