Ощадбанк шукає свого працівника і понад півтора мільйона

6596 0

Ми у соцмережах:

Ощадбанк шукає свого працівника і понад півтора мільйона

Часи, коли банки грабували бандити у масках із пістолетами, у нас так поки що й не настали. Підприємливі рівняни грабують банки більш безпечним для життя способом, використовуючи замість зброї своє службове становище. Черговим грабіжником, який «взяв банк» ізсередини, став 27-річний Андрій Ільчук, заступник начальника кредитного відділу Рівненської філії Ощадбанку. Близько двох тижнів тому він зник разом із готівковою виручкою у сумі один мільйон шістсот тисяч гривень.

Кар’єра банкіра Ільчука розвивалася дуже різноманітно. Перед тим як влаштуватись до Ощадбанку, він встиг попрацювати начебто і в банку «Надра», і в «Райффайзен-банку «Аваль», і у Приватбанку. Не виключено, що попередні керівники у чомусь його запідозрювали, але чомусь вважали за краще звільнити Ільчука без зайвого розголосу. Тож із незаплямованою репутацією Андрій понад рік тому влаштувався на роботу в Рівненську філію ВАТ «Державний ощадний банк». За цей час встиг придбати два авто та квартиру в ошатному новозбудованому котеджі на вулиці Новобармацькій, на яку банк щедро виділив своєму працівнику один мільйон гривень кредиту. Андрію, вочевидь, цього було замало. 30 червня він наказав своїм підлеглим працівницям зібрати і здати йому всю наявну валюту, пообіцявши швидко повернути всю суму в гривнях. Після цього ні ці підлеглі, ні керівництво банку Андрія вже не бачили. — Він зник з валютою на загальну суму 1 мільйон 600 тисяч гривень... Почали його шукати тоді, коли до нас звернулося керівництво банку із заявою про те, що їхній працівник заволодів грішми та зник. Порушено кримінальну справу, — повідомив Григорій Зарічнюк, начальник міліції міста Рівного.

Коментарі Анатолій Поплавський, начальник ВДСБЕЗ УМВСУ в Рівненській області: — Спершу в міліцію почали звертатись із заявами громадяни, до яких Андрій ввійшов у довіру і вони позичили йому гроші. Таких на сьогодні вже багато, і всі вони, так би мовити, люди з чималими статками. Адже по тих заявах, які є, а вони продовжують надходити, загалом йдеться про понад мільйон гривень. Майже одночасно з рівнянами до нас звернулось і керівництво банку, що зник їхній працівник, отримавши перед тим в касі банку долари та євро, загальна сума яких у перерахунку становить 1 мільйон 600 тисяч гривень. Проти Андрія порушено кримінальну справу, він перебуває у розшуку. А також накладено арешт на все його майно, хоча з цим виникли окремі питання, бо будинок, в якому він проживав, ще в кредиті. У своїх поясненнях дружина та теща, з якими проживав Андрій, стверджують, що нічого не знають. Отже, ще немає точних даних, чи підозрюваний на території України, чи ж встиг виїхати за кордон. Тоді доведеться працювати через Інтерпол. Коли ж Андрія вдасться затримати, буде надано правову оцінку іншим посадовим особам банку, адже хтось же видав йому таку велику суму на руки, хтось же цьому посприяв. Щодо громадян, які майже таку саму суму позичили йому, то їхня необачність і зайва довірливість, сподіваюсь, будуть пересторогою для інших — чи варто позичати «такі» гроші навіть людині, яка видається вам чесною. Анатолій Озімковський, начальник обласного управління ВАТ «Державний ощадний банк»: — Можу тільки підтвердити, що такий факт дійсно був. Цим питанням зараз займається і СБУ, і прокуратура, і міліція, і вони фактично заборонили нам давати якісь коментарі, щоб не зашкодити слідству. Тому більше нічого сказати не можу.

Записав Володимир КРУШЕЛЬНИЦЬКИЙ.

До речі Редакції стали відомі й інші випадки, пов’язані з діяльністю банківських працівників. По одних — вже порушено кримінальні справи, по інших — призначено слухання в судах.

Хто отримав кредити — невідомо — Службові особи Рівненської філії АБ «Укоопспілка», які повинні проводити збір необхідних документів для видачі кредитів позичальникам та попередню співбесіду з ними, не перевірили документів та не встановили особу позичальника, а уклали кредитні договори з двома рівнянами. Як з’ясувалось, зробили це за недостовірними даними та за підробленими підписами цих людей. В результаті банком було нараховано та видано кредитів на загальну суму 460 128 грн. 59 коп. невстановленим особам. Це сталося упродовж 2006-2007 років. За фактом службового недбальства за частиною 2 статті 367 Кримінального кодексу було порушено кримінальну справу, — повідомив «РВ» прокурор м.Рівного Андрій Джус.

Березнівчан ошукала кредитна спілка? Зникли гроші шести мешканців Березнівського району, які вони віднесли у кредитну спілку «Альянс». — За частиною 2 статті 191 (за фактами привласнення та заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем) та за частиною 1 статті 366 (за фактом службового підроблення) Кримінального кодексу України порушено кримінальні справи. Мова йде про 26 тисяч гривень, — повідомив «РВ» прокурор Березнівського району Андрій Пивоварчук.

Справу Піньоги розглядатиме суд Ми вже розповідали, що служба безпеки Укрпромбанку спільно з працівниками відділу внутрішньої безпеки ТзОВ ТД «Західно-молочна група» зуміли розшукати колишнього банківського працівника Василя Піньогу, який викрав кошти вкладників та понад два роки переховувався від слідства. Піньога під прізвищем Ковальчук жив у Луцьку та проходив випробувальний термін на посаді заступника директора з фінансових питань ТзОВ ТД «Західно-молочна група». Коли постало питання про його затвердження на цій посаді, один з працівників ще раз ретельно перевірив його документи і звернув увагу на місце реєстрації «Ковальчука». Там був зазначений номер будинку «4». У минулому цей працівник служби безпеки сам жив на тій вулиці, і там ніколи не було будинку під таким номером. У паспортному столі також заявили, що документа за номером, який мав «Ковальчук», ніколи не видавали. Під час перевірки ідентифікаційного номера встановлено, що і номер є фальшивим. Встановити, ким насправді є пан «Ковальчук», було нескладно. Щодо вкладників Укрпромбанку, кошти яких привласнив Піньога, то усім збитки відшкодували. Прокуратура області закінчила розслідування цієї кримінальної справи. — Василю Піньозі, який перебуває під вартою, пред’явили обвинувачення за частиною 4 статті 190 (шахрайство в особливо великих розмірах), за частиною 2 статті 366 (службове підроблення, що спричинило тяжкі наслідки) та за частиною 2 статті 364 (зловживання службовим становищем). Піньога привласнив 400 тис. грн. Він визнав свою вину та розкаявся. Справу вже відправлено в суд, слухання призначено на 17 липня, — повідомили «РВ» у прес-службі прокуратури області.

На лаві підсудних — троє жінок Перебуває у районному суді кримінальна справа і стосовно працівників Радивилівської філії «Райффайзен-банк «Аваль». Завідувачка філії, економіст та приватний підприємець, змовившись, шляхом шахрайства оформляли на людей кредити на суму від 5 до 15 тисяч гривень, про які мешканці району й гадки не мали. Люди забили на сполох лише тоді, коли отримали з банку звістки про те, що їм треба сплатити заборгованість. Загалом фіктивних кредитів було оформлено на понад 100 тисяч гривень. Підсудні перебувають на підписці про невиїзд. — Судове слідство по цій справі зараз зупинено. Підсудні заявили клопотання про проведення додаткової судово-бухгалтерської експертизи. Суд задовольнив клопотання, матеріали були направлені в Львівський науково-дослідний інститут судових експертиз. Наступне слухання справи призначили на 3 серпня, — повідомив «РВ» прокурор Радивилівського району Роман Дейнека.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також