Під пам’ятником на Пагорбі Слави — місце для інтелігенції

1225 0

Ми у соцмережах:

фото: Суспільне

Під монументом воїнам Другої світової війни на Пагорбі Слави знаходиться продовгувате приміщення, площею близько тисячі метрів квадратних. За радянських часів під пам’ятником планували розмістити музей війни, проте цього так і не було зроблено, і з часом воно перетворилось на стихійний громадський туалет. Тож вхід до нього замурували. Наразі цим приміщенням зацікавилися культурні діячі міста, які хочуть розмістити там мистецький простір. Символічно там уже встановили нові двері.

Олександр Гребенюк, ініціатор проєкту:

— Після огляду цього об’єкта стало зрозуміло, що він ідеально підходить для культурних діячів Рівного та інтелігенції. Хочемо облаштувати там сучасний мистецький простір з великою виставковою залою. Для того, щоб зберегти дух того місця, можна також додати якісь експозиції героїчної боротьби УПА або княжої доби. Цей мистецький простір — дуже потрібний для Рівного. Наприклад, наша художниця Інна Харчук за останній рік провела близько 30 виставок у різних країнах Європи. Однак у Рівному їй немає місця, де експонуватися. Адже приміщення на вулиці 16 Липня, де знаходиться Спілка художників, маленьке. А приміщення «Євро-Арту» приватне. У нас немає нормальної виставкової зали, яка була б доступна для всіх. Якщо взяти каталог в сусідньому Івано-Франківську, то можна помітити, що третина представлених там художників з Рівного. Наші таланти їдуть туди. Тому нам важливо, щоб наші художники мали місце у Рівному.

З часом Пагорб Слави буде декомунізовано. Ті панно та статуї будуть знімати, а замість танків будуть дитячі майданчики. Оскільки на Пагорбі Слави дуже велика площа, то там можна представити сучасне мистецтво. Поряд з пагорбом є парк Слави, який можна якісно змінити. Там можна зробити алею воїнів УПА, рівненських АТОшників та алею видатних українців. Планів у нас дуже багато.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також