Семи мільярдів на всіх не вистачить

1876 0

Ми у соцмережах:

Голова бюджетної комісії облради Юрій Благодир

Обласний бюджет 2019 року мало відрізнятиметься від цьогорічного, окрім кількох важливих моментів: Рівненщина отримає вдвічі менше грошей на субсидії та ліки, проте матиме додаткові кошти на ремонти доріг.

Рівненська обласна рада минулої п’ятниці практично без суперечок проголосувала за головний кошторис області. Єдине, над чим дискутували, - фінансування рівненського аеропорту.

Відносно спокійне голосування пояснюється просто: у проекті бюджету на 2019 року не було розподілу коштів бюджету розвитку, навколо якого і відбувається найбільше суперечок, бо кошти з нього спрямовують на будівництво та ремонти в округах. Бюджет розвитку, який у наступному році складе 286,5 млн грн, розподілятимуть на наступних засіданнях, вносячи зміни до бюджету.

Світлана Богатирчук-Кривко

Якщо говорити про основні цифри бюджету наступного року, то в основному вони мало відрізняються від цьогорічних. Доходи і видатки обласного бюджету становитимуть 7,15 млрд грн. До кінця року, втім, сума зміниться за рахунок додаткових субвенцій, дотацій та перевиконань власних надходжень.

Як заплановано, власні доходи обласного бюджету у наступному році будуть на 10% більшими аніж у 2018 році і сягнуть 776,4 млн грн. Збільшення доходів відбудеться за рахунок росту мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму. Адже 85% власних надходжень обласного бюджету – з податку на доходи фізичних осіб.

Голови облради та ОДА Олександр Данильчук та Олексій Муляренко

З держбюджету буде менша на субсидії та ліки

Фактично, обласний бюджет майже на 90% складається з субвенцій (5,05 млрд грн) та дотацій (709,5 млн грн.) з державного бюджету. Частина з них у 2019 році зросте, наприклад, на  ремонти доріг місцевого значення область отримає на 25% більше коштів, аніж цього року, - 351 млн грн.

На 75% більшою буде субвенція на забезпечення житлом дітей, позбавлених батьківського піклування, і сягне 22,3 млн грн.

Натомість, наполовину меншою (1,05 млрд грн.) у наступному році буде субвенція на пільги та субсидії, оскільки держава у 2018 році ввела жорсткіші правила нарахування державної допомоги на оплату комунальних і різко зменшила і кількість родин, які мають право на субсидії, і її розмір.

На 75% поменшає субвенція на відшкодування вартості ліків для лікування окремих захворювань. У 2019 році на це область отримає 7,5 млн грн.

Проте, як зазначала директорка департаменту фінансів Лідія Біляк, у 2019 році уже напряму отримуватимуть кошти з державного фонду медичні заклади первинного рівня, зокрема, і на ліки. Саме тому сума згаданої субвенції обласному бюджету зменшилася.

Лідія Біляк

Медичним закладам куплять обладнання

А ось сама медична субвенція буде на 10% більшою ніж цього року. Тим не менше, це не означає, що коштів вистачатиме всім. Хоч обласний бюджет у Рівненській ОДА і називають збалансованим, посадовці під час планування з року у рік не закладають коштів на усі потреби.

Наприклад, на закупівлю достатньої кількості ліків. Окрім того, знову не вистачатиме на зарплати у місцевих лікарнях, якщо ті не проведуть оптимізацію.

Загалом на медицину з обласного бюджету у наступному році планують витрати 1,04 млрд грн, 708 млн грн з яких піде на зарплати (на 5% більше аніж торік). Також буде збільшена сума коштів на харчі та ліки для хворих в обласних медзакладах: 24 грн на харчування (торік – 10-20 грн) та 25 грн на медикаменти на добу.

29,6 млн грн спрямують на гемодіаліз, майже сім мільйонів – на ліки для чорнобильців, 25 млн грн – на лікування хворих на діабет, 28,7 млн грн – на медикаменти та перев’язувальні матеріали у лікарнях, 4,1 млн грн – на ліки для «швидких», 939 тис. грн – на медичне обслуговування переселенців, 2 млн грн – на дікування хворих на муковісцидоз, один мільйон – для лікування людей, які мають ураження органів опори та руху, 800 тис. грн – на безкоштовне протезування, 500 тисяч – на безкоштовне лікування учасників АТО у діагностичному центрі, майже 10 млн грн – на пальне та обслуговування «швидких».

Андрій Бортнік, депутат та головний лікар обласного центру екстреної меддопомоги

Окрім того, майже два мільйони передбачили онкодиспансеру на купівлю запчастин до лінійного прискорювача, 1,7 млн грн – на медикаменти та вироби медичного призначення для створеного цього року Центру громадського здоров’я, 2 млн грн – на купівлю лапароскопа для відділення гнійної хірургії та 1,2 млн грн на артроскопічну стійку для травматології обласної лікарні.

Також обллікарня отримає півтора мільйона гривень на обладнання для офтальмологічного відділення і 700 тис. грн – на біохімічний аналізатор.

Обласна дитяча лікарня матиме 1,8 млн грн на купівлю ЛОР-комбайна, чорнобильська лікарня – 1,2 млн грн на біохімічний аналізатор. 1,3 млн грн на купівлю обладнання також передбачили госпіталю ветеранів війни і 533 тис. грн на комп’ютерну техніку для медзакладів.

Віталій Бойко, депутат та головний лікар Рівненської обласної дитячої лікарні

Півмільйона гривень обласного бюджету у 2019 році виділять на купівлю літератури для двох медичних коледжів та медакадемії, яку цього року створили на базі Рівненського медичного коледжу.

14,1 млн грн піде на стипендії для студентів цих закладів, а 1,6 млн грн – на «підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів» медичної академії.

Це єдиний пункт бюджету, який найбільше не сподобався депутатам. Богдан Файфура на сесії назвав виділення грошей на перепідготовку в медакадемії «ганебним».

Богдан Файфура

На поховання військовиків  – на 50% більше аніж торік

Але не медициною єдиною. Майже мільйон в обласному бюджеті передбачили на відшкодування витрат, пов’язаних з похованням учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни – на 57% більше аніж у 2018 році.

2,5 млн грн заклали на надання одноразової грошової допомоги мешканцям області (в основному на лікування). Понад мільйон гривень передбачили на доплати до пенсій репресованим та людям, яким понад 90 років і які мають заслуги перед Батьківщиною.

Депутати Олександр Корнійчук та Олександр Савчук

66,7 млн грн наступного року в області виділять на «пакунки малюка», 11,2 млн грн – на утримання обласного центру надання соціальних послуг та обласного центру комплексної реабілітації інвалідів.

За 480 тис. грн куплять книги для обласних бібліотек, 640 тис. грн підуть на друг книги «Реабілітовані історією», 7,6 млн грн – на проведення навчально-тренувальних зборів для спортсменів, 1 млн грн – на утримання спортивних товариств та 4,5 млн грн. – на дитячо-юнацькі спортшколи. 7,5 млн грн у 2019 році нададуть на оздоровлення та відпочинок дітей.

Посадовцям – більше аніж аеропорту

Утримання Рівненської обласної ради мешканцям області обійдеться у 22,6 млн грн, з яких 17 млн грн – витрати на зарплати. Чверть мільйона у 2019 році витратять на відзначення державних та професійних свят (купівлю подарунків та квітів), 400 тис. грн піде на «сприяння розвитку громадянського суспільства» (заходи прес-служби Рівненської ОДА), а 685 тис. грн – на рекламу ОДА та облради у ЗМІ.

Сергій Свисталюк (заступник голови облради), Олександр Данильчук (голова облради) та Олексій Муляренко (голова ОДА)

Окрім того, у бюджеті заклали кошти на енергоощадні заходи (15 млн грн) та «теплі кредити» (5,75 млн грн.), на кредитування будівництва на селі (2,6 млн грн) та підтримку фермерських господарств (1,2 млн грн), на щорічний конкурс проектів територіальних громад (2 млн грн) та на підтримку малого і середнього підприємництва (1,1 млн грн).

Рівненському аеропорту у бюджеті передбачили лише 2,6 млн грн, яких вистачить на оплату боргу перед працівниками за 2018 рік.

Попри пікети, депутати не виділили коштів аеропорту ні на виплату зарплат у цьому році, ні на погашення усіх боргів (а це понад 25 млн грн) у наступному. Лише внесли зміни до програми розвитку летовища, яка передбачає, що у 2019 році на нього мали б виділити не менше 15 млн грн. Втім, вісім мільйонів уже мали надати аеропорту з обласного бюджету у 2018-му, але цього так і не зробили.

Додамо, що резервний фонд обласного бюджету у 2019 році складе 47,8 млн грн. Ці кошти зберігають на випадок надзвичайних ситуацій і наприкінці року, якщо не використають, уже розподіляють на інші потреби.

Щодо 2018-го, то до кінця грудня, за словами Лідії Біляк, коштів на виплату «захищених статей видатків», тобто зарплат та комунальних, вистачить.   

 Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також