Собак незабаром будуть відловлювати. Щоб стерилізувати

1855 0

Ми у соцмережах:

Собак незабаром будуть відловлювати. Щоб стерилізувати

За словами зоозахисників, щороку міська влада виділяє 600-700 тисяч гривень на Центр стерилізації безпритульних тварин. Але проблему присутності на вулицях Рівного бездомних псів це суттєво не вирішує. Чи то грошей замало? Чи то не так їх використовують? Чи, можливо, раніше потрібно було владі звернути увагу? Адже це не стільки проблема самих псів, як проблема безпеки людей. Ну і, звісно ж, благоустрою міста.

Тамара Лук’янчук, завідувачка Центру стерилізації безпритульних тварин:

— Ситуація з безпритульними собаками порівняно з минулими роками покращилася. Раніше їх налічувалося чотири тисячі. З кожним роком, відтоді як міська влада звернула увагу на цю проблему і почала виділяти кошти на стерилізацію, ця кількість зменшувалася. У 2018 році ми говоримо вже про приблизно 900 собак у місті. Тих із них, які ще не стерилізовані, стерилізуватимемо після Великодня. Щороку міська влада виділяє для центру 600-700 тис. гривень. Ці кошти витрачаємо на утримання собак у вольєрах, на зарплати працівникам — чотирьом доглядачам, одному ловцю, водієві, завідувачу та ветеринару, який, власне, проводить стерилізацію. Залишок коштів витрачаємо на сухі корми.

У центрі є вольєри, розраховані на 59 собак. Тут тварин утримують тимчасово — кілька днів після стерилізації. Якщо не знаходяться охочі взяти собаку, його випускають назад на вулицю. Працівникам центру вдається прилаштувати «в добрі руки», щоправда, тільки 20% тварин.

Дещо «пом’якшити» проблему безпритульних собак зможе створення притулку, вважає Тамара Лук’янчук:

Притулок мають збудувати на території Центру стерилізації, що знаходиться на вулиці Київській, 100-Г, за підприємством «Бурштин». Мільйон гривень на нього вже виділили. Розпорядником коштів є управління капітального будівництва міста. Наскільки мені відомо, вже виготовили проектно-кошторисну документацію по новому об’єкту і шляхом тендера обрали виконавця робіт, київську фірму. У цьому році будівництво почнеться і завершиться, якщо міська влада виділить усю необхідну суму. Загальна вартість будівництва притулку — 8 мільйонів. Але одразу можу сказати, що місць у вольєрах там буде не більш ніж 300. Займатиме споруда тільки 50 соток, а це дуже мало для притулку для тварин. Якщо взяти до уваги ще й той факт, що жителі інших населених пунктів звозять до Рівного собак і просто залишають їх тут на вулиці, знаючи, що в місті є Центр стерилізації і надіючись, що про них потурбуються. Кількість безпритульних собак зростає ще й за рахунок цього фактора.

Дарина Гузенкова.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також