Стало відомо, на що скаржаться лікарям на Рівненщині під час війни

1388 0

Ми у соцмережах:

Стало відомо, на що скаржаться лікарям на Рівненщині під час війни

На Рівненщині кількість звернень до центру психічного здоров'я населення зросла на 30%. Це пов'язано із воєнним станом в Україні та збільшенням кількості населення в області.

Про це в етері Українського радіо Рівне розповіла генеральна директорка обласного центру психічного здоров’я населення Людмила Країнська, повідомляє Суспільне.
 
До кого слід звернутися за допомогою
Директорка зазначила, що у центрі психічного здоров'я населення допомогу надають психіатри, психологи та психотерапевти. Однак зауважила, що спочатку слід звернутися до сімейного лікаря, оскільки медичні заклади уклали договір з Національною службою здоров'я щодо супроводу пацієнтів з розладами психіки — дорослих і дітей.
- Сімейні лікарі навчені, вони можуть надавати допомогу в плані ментального здоров'я. Якщо вже вони не справляються, то можуть перенаправити до інших спеціалістів, — зазначила Людмила Країнська.
 
Чим відрізняються психіатр, психолог і психотерапевт
- Першочерговим, якщо пацієнт потребує високоспеціалізованої медичної допомоги, є лікар-психіатр. Він призначає медикаментозне лікування. Лікар-психолог більше працює з ментальним здоров'ям, в плані проблеми, яку можна вирішити без медикаментозного втручання. Це проблематика і робота, яка проводиться не з гострими процесами.
А лікарі-психотерапевти, коли в людини знятий гострий процес, далі продовжують своє лікування методиками, щоб людину якомога довше утримувати в ремісії й не допускати частішого загострення стану здоров'я, — розповіла фахівчиня.
 
Чи змінилася кількість людей, які звертаються за допомогою до лікарів
Зі слів Людмили Країнської, за останній рік надання консультації і кількість звернень за допомогою до центру психічного здоров'я населення зросла на 30%:
- Звичайно що це пов'язано із воєнним станом в Україні. Це пов'язано зі збільшенням кількості на Рівненщині внутрішньо переміщених осіб, кількість населення збільшилася, але і потреба в наданні допомоги психологічної, психіатричної також зросла.
Фахівчиня додала, що це стосується як військовослужбовців, так і населення в цілому. Також зверталися переселенці, вони перебували на амбулаторному та стаціонарному лікуванні.
- Більше тривожних розладів ми спостерігаємо у дитячого населення. В нас за 2021 рік таких звернень було біля 100, вже за 2022 рік зросла кількість до 400. Ми бачимо, що втричі збільшилась кількість звернень за психологічною і психіатричною допомогою серед дитячого населення Рівненщини. Тому потреба в наданні такої допомоги є надзвичайно актуальною і кількість звернень зростає, — розповіла Людмила Країнська.
 
На що найчастіше скаржаться люди
Фахівчиня зазначила, що люди звертаються до центру психічного здоров'я населення із різними скаргами:
 
- Найчастіше це розлади, як неспокій, тривога, дратівливість, втрата сну, поганий настрій, низька концентрація уваги. Серед дітей — плаксивість, роздратування.
 
Скільки є закладів стаціонарного психоневрологічного лікування в області
Директор департаменту цивільного захисту та охорони здоровʼя ОДА Олег Вівсянник розповів, що структура починається з первинної медико-санітарної ланки, де укладені угоди про супровід і надання меддопомоги пацієнтам з хронічними гострими розладами психічного здоров'я.
У вторинній медико-санітарній ланці 19 лікарень мають лікарів-психіатрів, психологів.

- Також є високоспеціалізована медична допомога — це три лікувально-профілактичні заклади: Рівненський обласний центр психічного здоров'я, Орлівська психіатрична лікарня, а також Острозька обласна психіатрична лікарня, де високоспеціалізовані відділення надають таку медичну допомогу, — зазначив він. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також