Субсидії: за боржника та пільговика заплатить банк

1130 0

Ми у соцмережах:

Субсидії: за боржника та пільговика заплатить банк

Попри очікування, що принцип нарахування субсидії на оплату компослуг знову змінять, аби ще більше скоротити кількість субсидіантів, все залишили за правилами минулого року.

Цього року, як і торік, не зможуть отримати субсидії родини, де є офіційно непрацевлаштовані (окрім сільських населених пунктів), де хтось з членів родини працює за кордоном чи отримує нижчу за мінімальну заробітну плату і не сплачує потрібну суму єдиного соціального внеску. Не призначатимуть субсидію і тим, хто зробив протягом року одноразову покупку на понад 50 тис. грн.

Як повідомили «РВ» у міському управлінні соцзахисту, родинам, які одержували субсидію у попередньому опалювальному сезоні готівкою і у них відсутня заборгованість за комунальні послуги, субсидію знову призначать у грошовій готівковій формі. Родинам, які боргували, «Ощадбанк» самостійно з рахунків субсидіантів переказуватиме кошти надавачам компослуг.

Управління соцзахисту більшості отримувачів субсидій автоматично проведуть перерахунок на новий опалювальний сезон, беручи до уваги доходи, отримані членами родини за перше півріччя 2019 року. Проте нові заяви і декларації потрібно подати родинам, де є особи, які досягли 18-річного віку і які за перші шість місяців цього року взагалі не мали доходів або отримували меншу за мінімальну зарплату, а також не мали сплаченого ЄСВ хоча б за три місяці.

Також потрібно подавати заяву родинам, у складі яких є внутрішньо переміщені особи, домогосподарствам, в яких кількість фактично проживаючих осіб менша, ніж кількість зареєстрованих, а ще родинам, які орендують житло.

Органи соцзахисту, нараховуючи субсидію, враховуватимуть доходи як зареєстрованих у житловому приміщенні, так і членів сім’ї, які живуть за іншими адресами (наприклад, якщо чоловік та дружина прописані у різних будинках, їхні доходи все одно рахуватимуть сукупно).

Зміни, які вносив уряд у серпні, уже чіткіше регулюють нарахування субсидії родинам, де є отримувачі пільг на оплату компослуг. Пільговиків просять визначитися, що вони хочуть одержувати — пільгу чи субсидію, і написати заяву.

Із 1 жовтня пільги на оплату житлово-комунальних послуг в Україні також будуть монетизовані. Як і субсидії, їх надаватимуть у готівковій і безготівковій формі через «Ощадбанк». Усім пільговикам автоматично спершу призначать пільгу у безготівковій формі, тобто кошти будуть надходити на рахунок отримувача пільг у банку, і банк сам їх щомісяця переказуватиме надавачам комунальних послуг.

«Ощадбанк» повідомлятиме про розрахунки за комунальні послуги через смс-повідомлення, тому пільговиків просять повідомити органам соцзахисту за їхнім місцем проживання номер свого мобільного телефону. Для жителів Рівного можна зателефонувати на гарячу лінію міського управління: (63-38-96  або  066 514 75 77). 

Якщо пільговик хоче отримувати пільги «живими грошима», йому потрібно відкрити рахунок в «Ощадбанку» та особисто звернутись в орган соцзахисту до 15 жовтня, щоб пільгу готівкою отримувати з початку опалювального сезону. 

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також