Субсидію отримали — за комунальні не заплатили

2810 1

Ми у соцмережах:

Субсидію отримали — за комунальні не заплатили

Жителям Рівного, які отримують субсидію, у березні на руки виплатили 25 млн грн. Дванадцять мільйонів з них «пропали» — субсидіанти не розрахувалися за комунальні послуги. Міський голова Рівного Володимир Хомко назвав таку ситуацію «колапсом».

Попри слова міського голови, несплата була очікуваною. По-перше, директори комунальних підприємств одразу зазначали, що не всі отримувачі субсидій, взявши гроші на руки, будуть справно платити за комунальні послуги. По-друге, спрацював фактор часу: дехто із субсидіантів отримав кошти пізніше, тож не встиг вчасно заплатити за комунальні (а це до 20 числа кожного місяця).

Та й несплата за комунальні не вплине на отримувачів субсидій до наступного опалювального сезону. По-перше, підприємства-надавачі комунальних послуг не встигли передати інформацію про боржників управлінням соцзахисту, тож субсидія за березень та частину квітня нарахована. А на літній сезон кількість отримувачів субсидій і так значно скоротиться, залишаться переважно люди пенсійного віку.

Якщо борг до нового опалювального сезону буде сплачено, родина зможе знову звертатися за субсидіями. І навіть за наявності боргу зможе просити про державну допомогу, за умови, що буде договір про реструктуризацію боргу. Якщо, звісно, правила нарахування субсидій знову не змінять. Наразі ж для того, щоб отримувати субсидію, борг має бути не довшим за місяць та не більшим 340 грн.

І хоча управління соцзахисту за останні два місяці практично не відбирало субсидій (хіба встановлюючи під час перевірки, що субсидіант приховав інформацію про кількість членів родини, автомобілі чи купівлю дорогих товарів), частина отримувачів нарікає, що за квітень не отримала коштів. Зокрема, не було смс-повідомлення про те, що на пенсійний чи банківський рахунок надійшли гроші.

Начальниця управління соціальних виплат та пільг обласного департаменту соцзахисту населення Роза Слободенюк пояснює, що система монетизації ще не працює ідеально, тож могли бути технічні збої. Радить тим, хто не отримав кошти, звернутися до органу соцзахисту за місцем проживання.

Варто також зазначити, що на літній період автоматично перерахують субсидію тим, хто не має заборгованості за комуналку. Таким людям і надалі виплачуватимуть готівку з пенсією або через «Ощадбанк». А ось тим, у кого будуть борги, буде запропоновано перейти на безготівкову монетизацію субсидій. Тобто кошти будуть надходити на їхній рахунок у банку, і банк самостійно переказуватиме їх комунальним підприємствам. Лише наприкінці опалювального чи неопалювального періоду родина зможе забрати зекономлені суми.

Повторно із заявою та декларацією про доходи у травні, повідомило Міністерство соцполітики, потрібно звернутися лише тим, чиї справи розглядала комісія (наприклад, жителям сільських територій, у чиїх родинах є офіційно не працевлаштовані або люди, які отримують меншу за мінімальну зарплату), орендарям житла та внутрішньопереміщеним особам. А також тим домогосподарствам, в яких з жовтня 2018 року відбулися зміни у складі сім’ї, та сім’ям, яким субсидію було призначено не на всіх зареєстрованих, а фактично проживаючих у помешканні осіб.

Літню субсидію розраховуватимуть на основі доходів громадян, отриманих у 3-4 кварталах 2018 року. Борги за квітневу комуналку не братимуть до уваги. Також не зважатимуть на «незаконні донарахування в платіжках споживачів додаткових обсягів природного газу за приведення до так званих стандартних умов», повідомляє міністерство. Крім того, не враховуватиметься і заборгованість, що виникла у зв’язку з тим, що надавач послуги не уклав договору з «Ощадбанком» для переказування сум житлових субсидій у грошовій безготівковій формі. Тим, у кого будуть борги, після їхнього погашення або укладення договору реструктуризації потрібно буде звернутися із заявою та декларацією про доходи в управління соцзахисту.

Родинам, яким у травні субсидію буде перепризначено на новий період 2019-2020 рр., у жовтні її розмір на опалювальний сезон розрахують автоматично. До уваги братимуть доходи першого півріччя 2019 року. Безробітні, які не перебували в цей час на обліку в Центрі зайнятості, матимуть право на зимову субсидію на умовах сплати ЄСВ (22% від мінімалки — 918,06 грн) за будь-які три місяці цього періоду. Безробітні в селі, як і минулого опалювального сезону, мають право на допомогу без сплати ЄСВ, але за рішенням комісії.

Міністерство соціальної політики також повідомило, що з жовтня відбудеться монетизація пільг — за зразком безготівкової монетизації субсидій через «Ощадбанк». Тим пільговикам, які бажають отримувати свою пільгу готівкою, восени потрібно буде звернутися в управління соцзахисту, написати відповідну заяву і надати реквізити банківського рахунку в «Ощадбанку».

Алла САДОВНИК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також