Земляна груша - замість картоплі

1653 0

Ми у соцмережах:

Земляна груша - замість картоплі

Цю рослину називають по-різному: єрусалимський артишок, сонячний корінь, земляна груша. Топінамбур багатий вітамінами, клітковиною, інуліном, пектином і фруктозою, а також мінеральними солями заліза, кальцію, калію, магнію, міді, фосфору, цинку та кремнію. У необробленому вигляді на смак топінамбур нагадує картоплю або редис.

Нормалізує рівень цукру. Вживання топінамбура сприяє зниженню рівня глюкози в крові, що особливо важливо для людей, які страждають на цукровий діабет. Їм рекомендують регулярно включати топінамбур у раціон, замінюючи ним картоплю та інші коренеплоди, багаті на природні цукри.

Захищає печінку. Речовини, що містяться у бульбах і листі земляної груші, призупиняють процеси утворення каменів та піску в жовчному міхурі. Вживання топінамбура допомагає виводити з організму токсини (у тому числі продукти розпаду алкоголю) та радіонукліди, захищає печінку від агресивних факторів зовнішнього середовища.

Покращує стан травного тракту. Сік, вичавлений з бульб топінамбуру, помічний при гастритах і колітах, діареї, запорах та печії. Регулярне вживання в їжу свіжих бульб топінамбура сприяє створенню в кишечнику середовища, сприятливого для корисної мікрофлори.

Допомагає при болю у суглобах. Запальні захворювання суглобів лікують ваннами з екстрактом земляної груші. Цей препарат застосовують і для загоєння ран, поліпшення стану шкіри при дерматологічних проблемах, а також позбавлення п’яткових шпор і слідів опіків.

Сприяє схудненню. Якщо вживати топінамбур щодня, це допоможе нормалізувати вуглеводний та жировий обмін, знизити рівень холестерину в крові, налагодити роботу кишечнику та прискорити виведення шкідливих речовин із організму. Крім того, земляна груша менш калорійна, ніж буряк та морква, і може замінити їх у салатах.

Лікує нирки. Сонячний корінь має виражену сечогінну та протизапальну дію. Його рекомендують вживати при циститах і ризику розвитку сечокам’яної хвороби, а також як засіб, що посилює виведення зайвих солей з організму - топінамбур корисний при подагрі, набряках, остеохондрозі та поліартриті.

Покращує стан серцево-судинної системи. Земляна груша містить речовини, що допомагають знижувати в’язкість крові та покращувати стан стінок судин. Вживання топінамбура показано при гіпертонії, атеросклерозі, тахікардії, стенокардії та ішемічній хворобі серця.

Підвищує імунітет. Високий вміст у бульбах топінамбура аскорбінової кислоти сприяє активізації захисних сил організму. Крім того, в ньому багато фосфору й аргініну, які підвищують витривалість і стійкість до фізичних навантажень, а залізо, що міститься в ньому, необхідне для підтримання оптимального рівня гемоглобіну в крові.

Використовується у косметології. Топінамбур використовують для розгладження зморщок, пружності та еластичності шкіри. Маска з натертого топінамбура та кількох крапель оливкової олії підтягує шкіру та повертає їй пружність, а також усуває запалення, загоює дрібні ушкодження. Нанесена на шкіру голови кашка зі свіжих бульб позбавляє від лупи. Постійне вживання топінамбура в їжу сприяє зміцненню коренів волосся, покращенню стану нігтів.

Топінамбур практично не має протипоказань. Виняток становлять люди, схильні до метеоризму.

Топінамбур використовують не тільки для того, щоб позбутися недуг, але і щоб вилікувати виснажений ґрунт і підвищити його родючість. Топінамбур часто садять як живопліт, його високі стебла служать захистом від вітру і поширення бур'янів. Бульби рослини застосовують і для того, щоб кури несли більше яєць.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також