У басівкутській водоймі — кишкова паличка, але рівняни не зважають, купальний сезон вже самі відкрили

752 0

Ми у соцмережах:

У басівкутській водоймі — кишкова паличка, але рівняни не зважають, купальний сезон вже самі відкрили

Ще у травні, як тільки стало тепліше, перші відпочивальники уже потягнулися на Басів Кут — до єдиного міського пляжу Рівного. Навіть не чекаючи, доки комунальники підвезуть на пляж свіжого піску, а епідеміологи перевірять воду на безпечність.

Люди охоче засмагають на сонці та проводять час на пікніках, а дехто уже й перевірив, чи достатньо прогрілася у Басівкутському озері вода для купання. Щоправда, уже кілька років поспіль місцеві епідеміологи не радять ризикувати здоров’ям, бо періодично знаходять у ній небезпеку — як не кишкову паличку, так ще щось. Що й не дивно, враховуючи, скільки потенційно незаконних стоків може потрапляти в озеро з приватних обійсть на берегах водосховища. Цього літа купатися у Басівкутському озері знову не рекомендують. Так само, як у ще десятці популярних у мешканців Рівненщини водоймах. Бо у їхніх водах можуть бути яйця глистів, цисти лямблій або ж лактозопозитивні кишкові палички. Окрім того, рівняни й самі могли помітити, що подекуди у берегів Басівкутське озеро ще й «зацвіло».

Олена Гашовська, заступниця директора обласного центру контролю і профілактики хвороб:

— Щороку з початком спеки та купального сезону наш центр проводить дослідження у місцях купання: як там, де є організовані пляжі, так і стихійні. Перевіряємо фізико-хімічні, санітарно-біологічні, радіологічні, вірусологічні показники, на наявність збудників особливо небезпечних інфекцій.

В цьому році обстежили на Рівненщині уже 49 місць для купання, і 22 з них не відповідають умовам за тими чи іншими показниками. Якщо брати спостереження за останні 5 років, то найчастіше реєструвалися відхилення від стандартів у ставу в селі Межиричі у Рівненському районі, у точці злиття річок Вілії та Горині, у річці Замчисько в місті Костопіль (в зоні прибережної смуги), а також це Здолбунів та Басів Кут.

Що стосується водойм, де відхилення реєстрували найрідше, то можна виділити Біле Озеро (в селі Більська Воля Вараського району), місця відпочинку в районі Млинівського та Хрінницького водосховищ і річку Горинь в зоні міського пляжу Дубровиці.

Що варто знати відпочивальникам? Якщо ми відвідуємо пляж, де забруднена вода і пісок, є ризик виникнення таких захворювань: гострі кишкові інфекції, ентеровірусні інфекції, вірусні гепатити, церкаріоз, лептоспіроз, також різні види мікозів. Купатися треба у встановлених для цього місцях, на які є дозвіл рятувальної служби та проведена ревізія дна.

Рекомендуємо в жодному разі не купатися після злив і рясних дощів, тому що весь стік, всі забруднення, хімічні речовини, солі важких металів та збудники різних захворювань всі опиняються у водоймі. Необхідно почекати декілька днів після злив і лише тоді приймати рішення: купатися чи ні. Звертайте увагу на попереджувальні знаки, якщо є знак про заборону купання — то не ігноруйте. Також краще не купатися там, де поряд є очисні споруди, фермерські господарства чи заводи поряд з пляжем. Обов’язково після купання треба приймати душ, щоб змити з себе брудну воду. Є садна чи рани — обробіть. Не заковтуйте брудну воду самі і стежте, щоб цього не робили діти. На сонці перебувайте дозовано і не в «пікові» години.

Хоча купатися у Басовому Куті і не радять, зате засмагати — можна. Рівненські комунальники уже привели пляж до ладу.

Руслан Гудима, директор міського департаменту інфраструктури та благоустрою:

Однак сподіватися на те, що найближчим часом у Рівному візьмуться за очищення Басівкутського озера, все ж не варто. Надто, кажуть чиновники, дороге задоволення.

Олександр Третяк, міський голова Рівного:

— Уряд чітко регламентує, на що наразі можуть використовуватися міські бюджетні кошти.

Олена РАКС.

Довідка РВ:

Роман Дрига, начальник відділу техногенної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС в області:

— На сьогодні є 13 пляжів, визначених органами місцевої влади: це база відпочинку «Рок» Біле Озеро; пляж в Гощі; пляж в Обарові на території «Швейцарії»; пляж у гідропарку Здолбунова; Басів Кут; водосховище у Хрінниках; водосховище у Млинові; пляж у Дубровиці. На них функціонують сезонні рятувальні пости, на яких чергують плавці-рятувальники, де визначена акваторія, яка позначена червоними буями, а водолази обстежили та очистили дно. Ці місця підготовлені до відпочинку. Місце для купання обирайте ретельно — там, де відсутня сильна течія і пологий берег, а у воді візуально не повинно бути небезпечних предметів, залишок рослинності. Заходьте у воду поступово, не треба одразу пірнати, бо це може призвести до судом. Не залишайте дітей без уваги ані на хвилину. І не купайтеся напідпитку чи наодинці — це одна з основних причин загибелі людей на воді у нашій області. У житті не так, як у кіно: насправді, вода — «мовчазний вбивця», бо коли людина тоне і бореться за життя — вона мовчить.

Де не радять купатися на Рівненщині:

Пляжі м. Здолбунів (вул. Старомильська, вул.Заводська, вул. Шевченка); пляж ТОВ «Обарів — Інвест» (ставок), с. Обарів Рівненського району; р. Путилівка, пляж с. Жобрин Рівненського району; р. Горинь, смт Гоща; «Кар’єри» (район ЗОШ № 5) м. Дубно; злиття річок Горинь та Вілія, м. Острог; р. Горинь, м. Острог; р. Вілія, м. Острог; став с. Межиріч Рівненського району; р. Бережанка, с. Дубівка Вараського району; озеро Селянське, м. Сарни; кар’єр Орлівський, с. Орлівка Сарненського району.

Водойми, які характеризують як умовно безпечні:

Місця для купання с. Панталія та с. Козин Дубенського району; став смт Мізоч Рівненського району; місця для купання на р. Горинь с. Олександрія та смт Оржів Рівненського району; місця для купання на р. Случ в с. Більчаки та с. Бистричі Рівненського району.

Найрідше реєстрували відхилення від стандартів у таких водоймах:

р. Стир, с. Товпижин Дубенського району, пляж бази відпочинку «Мотор»; «Біле озеро», с. Більська Воля Вараського району; р. Горинь (міський пляж), м. Дубровиця Сарненського району; р. Іква (пляж, Млинівське водосховище), смт Млинів Дубенського району; р. Случ, пляж м. Сарни; р. Случ, урочище «Брід» с. Бистричі Рівненського району; озеро «Воронківське» с. Воронки Вараського району; р. Стир, м. Вараш; р. Іква (залізничний міст), м. Дубно, (автомобільний міст) с. Івання, с. Берег, с. Панталія Дубенського району; р. Корчик (район «Замок», «Гребля»), м. Корець; ставок с. Морозівка Рівненського району; р. Замчисько, м. Костопіль; р. Слонівка с. Немирівка Дубенського району та вихід з м. Радивилів; р. Пляшівка с. Козин Дубенського району; ставок «Молодіжний», м. Радивилів; р. Горинь, заплава «Козацька дача», с. Нетреба Вараського району; урочище «Коплище», смт Клесів Сарненського району; кар’єр с. Сопачів Вараського району; с. Озерці Вараського району.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також