У Сарнах є унікальний танк

3434 0

Ми у соцмережах:

У Сарнах є унікальний танк

У Сарнах на Рівненщині на постаменті знаходиться унікальна бронемашина.

 Про це повідомляє «Світ танків».

Це дуже рідкісна самохідна установка СУ 76(i) інша назва СУ С1, яка брала безпосередню участь у визволенні Сарн в лютому 1944 р. В процесі бою вона потонула в річці Случ, загинуло два члени екіпажу. Про САУ, що потонула, забули на 30-років. А 1971 р. випадково знайшли на дні Случ. Після того, як її підняли, реставрували і в 1973 р., встановили пам'ятником визволителям Сарн.

Історія створення цієї САУ, починається з того, що після перемоги під Сталінградом та загального наступу червоної армії у вигляді трофеїв було захоплено велику кількість німецьких танків типу Pz Kpfw III, він же Т III.

Танк сподобався керівництву армії, але німецька гармата 50мм не задовольняла танкістів. Було прийнято рішення переробити танки в САУ, що було зроблено на Московському заводі N 37. Таким чином було зроблено 201 САУ в період 1943-44 р.

Машина активно застосовувалася в боях, поки було чим ремонтувати. До кінця війни збереглося мало САУ, які були списані. Бронемашина у Сарнах залишилася одна на території України, є одна у Росії в не дуже гарному стані.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також