Види та вартість протезування зубів

229 0

Ми у соцмережах:

Джерело: healthydent.ua

Послуга протезування зубів – одна з найбільш затребуваних у сучасній стоматології. Які ортопедичні конструкції існують і в яких випадках використовуються, скільки коштують дентальні протези, розповіли представники стоматології Healthy Dent.

Завдяки можливостям ортопедичної стоматології можна вирішити будь-яку проблему, пов’язану із відсутністю чи значним пошкодженням зубів. Відновити цілісність зубного ряду за відсутності від одного до всіх зубів на щелепі (повна адентія). Далі ви дізнаєтесь, які існують зубні протези, ціни на ортопедичні конструкції та показання до використання.

Що таке зубний протез?

Зубний протез – це ортопедична конструкція, що відновлює коронкову частину зубу або повністю замінює його. В залежності від клінічної ситуації, протез може встановлений замість одного чи кілька зубів, або на всю щелепу. Ортопедичні конструкції виготовляються з акрилу, кераміки, нейлону, сплавів металу тощо. Протез створюється індивідуально для кожного пацієнта і виготовляється в зуботехнічній лабораторії. Сучасне протезування зубів має виконувати дві основні задачі: відновлювати функціональність та естетику зубного ряду.

Поширені види дентальних протезів

Пацієнту, який вперше збирається протезувати зуби, складно зорієнтуватися в темі, адже існує 20+ різновидів ортопедичних конструкцій. Ми допоможемо розібратися в цьому питанні. Почнемо з того, що всі протези відрізняються за способом встановлення і використання. Можна виокремити дві великі групи: незнімне і знімне протезування.

Незнімні конструкції – завжди затребувані

Постійні протези найбільш зручні у використанні, тому користуються великою популярністю серед пацієнтів. Ці конструкції встановлюються стоматологом-ортопедом у роті пацієнта і залишаються там на весь час експлуатації протезу. Незнімні протези не вимагають особливого догляду, надійно тримаються, не змінюють дикцію. Невдовзі після встановлення пацієнт перестає розрізняти, де власні зубі, а де штучна конструкція.

В стоматології можна встановити:

  1. Коронки: штучні вироби, що відтворюють верхню частину зуба. Найчастіше коронка використовується для відновлення зруйнованого зубу зі збереженими коренями. Також коронки встановлюють на імпланти. Вартість зубних протезів залежить від матеріалу.  Найдешевшими є пластмасові вироби, але через недовговічність їх використовують переважно в якості тимчасових протезів. Металокерамічні конструкції – лідери в категорії «ціна – якість»: естетичні, міцні і коштують 3-4 тис. грн. за одиницю. Керамічні та цирконієві коронки більш довговічні, виглядають як натуральна зубна емаль, але дорожчі – 8-12 тис. грн.
  2. Мостоподібні конструкції: використовуються за відсутності 1-3 зубів поспіль. Це кілька з’єднаних між собою коронок. Міст встановлюється на опорні зуби чи імпланти. Протези виготовляються з металокераміки, кераміки чи діоксиду цирконію. Не можна без огляду пацієнта сказати, скільки коштує зубний протез, адже вартість залежить від матеріалу та розміру виробу. Ціни стартують від 6 тис. грн.
  3. Вкладки: мініпротези, що відновлюють цілісність зубу, коли коронкова частина зруйнована більш ніж на 30%. Стандартна вкладка складається з кореневої частини і культі, що відтворює відсутню верхню частину зуба. Виготовляються з композитних матеріалів, металу, кераміки. Ціни – від 1,5 тис. грн.
  4. Вініри: надтонкі пластинки, що фіксуються на передніх зубах. Головне призначення вінірів – приховати зовнішні дефекти зубів: тріщини, некрасивий колір емалі, значні проміжки між зубами тощо. Класичні вініри виготовляють в лабораторії з кераміки чи діоксиду цирконію. Ціна одного вініру – від 8-9 тис. грн.

Джерело: healthydent.ua

Знімні протези – сучасні та зручні

Якщо вас досі лякає думка про зуби в стаканчику на тумбочці, значить, ви не чули про сучасні знімні протези. Ортопедичні засоби, що використовуються сьогодні, не треба знімати на ніч, достатньо регулярно робити гігієнічну обробку протезів.

Найбільш розповсюджені види знімних конструкцій:

  1. Акрилові протези: найближчі «родичі» вставних щелеп, адже виготовляються з пластмаси і використовуються як при повній, так і при частковій адентії. Приваблюють своєю простотою та ціною – від 5 тис. грн. за всю щелепу. Із мінусів: жорсткість виробу і недовгий строк використання – до 2-х років. Найбільш затребувані як тимчасовий варіант.
  2. Нейлонові протези: вдосконалені конструкції з м’яким силіконовим базисом і встановленими на ньому коронками. Тримаються такі зубні протези на присосках, тому щільно прилягають до ясен, не зсуваються і не випадають. Показані при повній та частковій адентії, навіть, коли зуби відсутні не поспіль, а в різних місцях щелепи.  Використовуються у два рази довше за акрилові протези, але і коштують дорожче: від 7 тис. грн.
  3. Бюгельні конструкції: виготовлені на основі металевого каркаса – бюгелю, завдяки чому більш міцні та довговічні. Це частковий знімний протез, тому що тримається за допомогою кламерів чи атачментів, які чіпляються за опорні зуби. Бюгельні протези розраховані на 10+ років використання, зручні та міцні, коштують 11-12 тис. грн.

Тепер ви знаєте, які види зубних протезів використовуються в Україні. Залишається тільки вибрати, який протез встановити. Однак допомогти у розв'язання цього питання може тільки стоматолог-ортопед під час консультації в стоматологічній клініці.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також