Влада залишилася без опозиції?

2077 0

Ми у соцмережах:

Влада залишилася без опозиції?

Здається, все відбувається за природним і навіть «європейським» сценарієм — стара влада цивілізовано поступається місцем новій. За цим же сценарієм «колишні» повинні були б дружно перебігти до табору опозиції і з тих, вже недосяжних і демократичних, висот критикувати діяння нової влади. Тільки ж от біда — немає в нас поки що опозиції. Присягнути на вірність новому Президенту і заявити про свою неопозиційність публічно не встиг хіба що екс-голова ОДА Микола Сорока, щоправда, з поважних причин — він зараз, кажуть, перебуває на лікуванні. Майже у всіх інших чиновників ідея опозиційності викликала настороженість.

Представлення затягнулося — чекають Ющенка Офіційне представлення нового голови Рівенської облдержадміністрації Василя Червонія не відбулося, як попередньо планувалося, у вівторок 8 лютого. Держсекретар Олександр Зінченко, на якого чекали з цією місією, у Рівне так і не прибув, а процедуру представлення перенесли на невизначений термін. Це зумовлено застудою головного винуватця церемонії, який зараз офіційно перебуває на лікарняному. Водночас керівник прес-служби облдержадміністрації Сергій Шидловський припустив, що чекати залишилося вже недовго. Він повідомив, що стан здоров’я голови не викликає серйозних занепокоєнь і представлення може відбутися вже завтра. При цьому, мовляв, навіть існує велика вірогідність, що представить його особисто Президент. Не менше, а то й значно більше розмов виникає зараз навколо нових кадрових призначень на Рівенщині. Так, новим головою обласної адміністрації вже покладено виконання обов’язків голови Березнівської райдержадміністрації на Петра Ціпана, Гощанської — на Валерія Бейлаха, Демидівської — на Петра Рухера, Дубенської — на Олександра Козака, Дубровицької — на Миколу Стовбу, Здолбунівської — на Світлану Ніколіну, Костопільської — на Ярослава Білика, Млинівської — на Григорія Шумейка, Острозької — на Юрія Чумака та Радивилівської — на Юрія Вовка. Обміняти свої тимчасові посвідчення на постійні нові чиновники зможуть після відповідних указів Президента. Тим часом, хто очолюватиме решту райдержадміністрацій — ще невідомо. Також не оголошуються імена заступників голови ОДА, окрім в. о. першого заступника Олега Ковальчука. Щодо решти є лише припущення. Зокрема, що «орговик» і «заслужений вчитель» Андрій Лавренчук, який досі непогано справлявся з кадрами та документами, залишиться на своїй посаді, а на місці «гуманітарного» заступника опиниться керівник обласної управи УНП Іван Турко, відомий своїм нещодавнім блискавичним приходом «до влади» у рівенському міськвиконкомі й таким же швидким виходом «з влади» на вимогу свого партійного патрона. Подейкують також, що міський голова Кузнецовська «міцний господарник» Степан Жданюк зможе посісти посаду одного із заступників.

Хочеться кращого… Віктор Матчук ніколи не приховував свого особливого ставлення до усіх суспільно-політичних процесів в області. «У владу» пан Віктор поки що не потрапив, до неї (хоча б на словах) не дуже прагне, а тому зберігає за собою привілей говорити те, що думає, і навіть часом робити демарші проти партійного керівництва — така собі модель «конструктивної опозиції». Віктор Матчук, депутат обласної ради, НРУ: — Ні конкретних кроків, ні дій нової виконавчої влади області я поки що не бачу. Натомість добре помітні «хвости» посадовців від попередньої влади. Я не візьмуся зараз складати прогнози діяльності Василя Червонія та її ефективності. Зараз важливо те, що змінилася верхівка влади і від неї повіяли нові вітри, яких не зможе спинити одна людина, як не зміг би його попередник, хто б це не був, збудувати комунізм в одній окремо взятій області. В особистісних оцінках варто бути обережним і судити за конкретними діями, а не крізь призму власної упередженості. Можливо, негативний образ відіграє для Червонія саме позитивну роль як для людини, відносно якої були невеликі очікування, йому від цього буде легше працювати, а результати будуть більш помітними. Подальшого розвитку стосунків із міським головою Віктором Чайкою прогнозувати теж не беруся, наскільки мені відомо, їхні взаємини давно перейшли на міжособистісний рівень. А ось голова обласної ради Роман Василишин та Василь Червоній між собою легко домовляться. Не думаю, що чисельність фракції «Наша Україна» матиме особливе значення, якщо обласна рада працюватиме по-іншому і прийматиме цілком прозорі рішення. Тут можна провести аналогію з Верховною Радою: зміни в її роботі очевидні при тому, що чисельність фракції не змінилася. Що стосується бізнесу, то мені завжди хочеться очікувати кращого. Згадавши недавню заяву Президента Ющенка про відповідальність за одержання хабара, можу запевнити, що підприємцям легше відмовитися від його давання, аніж чиновнику — від одержання. Але чиновник тепер добре подумає, чи варто брати взагалі.

Василишин репресій не боїться У пошуках опозиції ми звернулися до голови облради та керівника обласної організації СДПУ(о) Романа Василишина і… зрозуміли, що помилилися. Сам пан Роман, навпаки, ніколи не помиляється, бо вважає, що не так вже сильно й «прогадав» у своєму недавньому прогнозі щодо претендента на посаду нового голови Рівенської облдержадміністрації. Роман Василишин, голова Рівенської обласної ради, СДПУ(о) — Два тижні тому я допускав, майже зі стовідсотковою упевненістю, що керівником Рівенщини новообраний Президент призначить «праву руку» керівника свого виборчого штабу в області. Я тоді виходив з найдостовірнішої інформації, якою володів на той час. Але за день-два дещо у верхах змінилося і головою РОДА Віктор Ющенко призначив не першого з-поміж прибічників відомого у Рівному народного депутата, а його самого. Що ж, так вирішив Президент і так тому бути. Я вже зустрічався з новопризначеним головою облдержадміністрації і планую з ним всебічно співпрацювати. Звісно, лише за умови, якщо він зі своєю командою насправді керуватиме задля блага Рівенщини і не діятиме врозріз з тим, що нам пообіцяли Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко. І я насправді ратую за співпрацю з новою владою, бо ж сам залишаюся при владі й не можу бути в опозиції. При цьому моє членство в СДПУ(о) тому не завада. Тобто наша партія не є в опозиції. Можливо, з часом і буде, але не зараз. Тому я й не вважаю себе опозиціонером і не очікую жодних репресій щодо своєї особи. Зокрема, позбавлення мене повноважень голови облради. З іншого боку, я вже давно вийшов з того віку, щоб чогось подібного боятися.

Шампанське для наступника Незрозумілою до кінця залишається позиція колишнього в.о. голови обласної адміністрації пана Берташа стосовно його планів на опозиційну діяльність. Можливо, чіткою та позиція стане після того, як пан Василь відпочине під час своєї невикористаної відпустки та проконсультується із своїм партійним керівництвом. Василь Берташ, керівник фракції «Злагода» в облраді, Партія Регіонів: — Не можемо ми піти в опозицію, бо не звикли на «біле» казати «чорне» і навпаки. Сьогодні я очолюю обласну організацію Партії регіонів і, хочу вам сказати, «шапку ніколи не змінював». Для партії зараз будуть найважчі часи, партійний з’їзд невдовзі покаже, як зміняться наші завдання та цілі. Новому ж керівництву я побажаю тільки успіху, адже багато галузей потребують особливої уваги — тільки перелік усіх проблем комунальної сфери займе півгодини. Тому мені новій владі заздрити немає чого — я ключ від кабінету спокійно віддам ще й пляшку шампанського поставлю. Головне, щоб всі починання влади йшли людям на добро, на розвиток області. Щодо фракції «Злагода» в обласній раді, то ми її створили тому, що в області діяла єдина команда, яка працювала над спільними програмами. Ще на першій сесії нового скликання наша фракція взяла на себе всю відповідальність за стан справ в області. Тому говорити про опозиційність теж ніби недоречно. Звичайно, багато залежатиме від того, як керівництво облдержадміністрації співпрацюватиме з радою. Щодо кількісного складу фракції, то не хотів би сьогодні говорити про це. Звичайно, будуть певні перестановки. Але більшість депутатів вірні своїм традиціям...

«На захисті демократії» Цей неоднозначний політик устиг свого часу піти з опозиційної на той час фракції «Наша Україна», оскільки стверджував, що лише перебуваючи у провладній більшості, можна бути насправді корисним для своїх виборців. Тепер своє подальше перебування в лавах опозиційних чи провладних політиків народний депутат України Павло Сулковський коментує так: — Фракція Регіонів не наважилася заявити про свою опозиційність. Я при затвердженні Юлії Тимошенко теж віддав свій голос за нового прем’єра. Незважаючи на це, я переконаний, що Президент матиме проблеми в кадровій політиці. Йому не дають можливості сформувати органи виконавчої влади з числа справжніх фахівців. На моє переконання, завтрашні опозиціонери поки що спостерігають за тим, як формується нова влада, за якими критеріями проводиться призначеня керівників відомств, областей, районів. З огляду на це, у мене великі сумніви стосовно того, що така людина, як Василь Червоній зможе сконсолідувати Рівенщину. Я незмінно продовжую стояти на державницьких позиціях і тому впевнений, що мені доведеться захищати демократію на Рівенщині. Доведеться організовувати навколо себе справедливих людей і разом намагатися не давати можливості дестабілізувати ситуацію. Призначення Червонія — це помилка Ющенка, хоча, наскільки мені відомо, робити цього він не хотів. Впевнений, що новий голова облдержадміністрації не виправдає довіри Президента і за кілька місяців на Рівенщині буде ще більше негараздів, ніж тепер. Попри те, що підтримуватиму гарні справи нової влади, відверто заявлятиму про її погані кроки.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також