Як прискорити метаболізм?

422 0

Ми у соцмережах:

Як прискорити метаболізм?

Метаболізм — це комплекс хімічний реакцій, які постійно відбуваються в організмі. Саме завдяки ньому забезпечується функціонування наших систем. Метаболізм передбачає як спалювання калорій, необхідне для отримання енергії, так і синтез нових молекул для підтримки тканин та органів. Швидкість таких реакцій індивідуальна для кожної людини. Втім багатьох цікавить, як прискорити свій метаболізм для збереження здоров’я та контролю над вагою. Сьогодні ми розглянемо, яким чином можна це зробити.

Фактори, які впливають на метаболізм

Насправді метаболізм залежить від різних факторів. Чимале значення має генетична спадковість: в деяких випадках одна людина має природу схильність до швидкого обміну речовин, натомість інша — до більш повільного. Насправді все визначається генами.

Також варто враховувати, з віковими змінами поступово уповільнюється процес метаболізму. Зазвичай це пов’язано зі зниженням рівня гормонів, втратою м’язової маси, змінами в роботі органів травлення. Впливає також і стать. Оскільки у чоловіків загальний обсяг м’язової маси зазвичай більший, ніж у жінок, то і процес метаболізму у них швидший.

Чимале значення має рівень фізичної активності. Значно пришвидшують спалювання калорій регулярні тренування, які включають силові та кардіо вправи. Варто взяти до уваги, що метаболізм може залежати від співвідношення маси м’язів до жирової тканини. Оскільки сами м’язова тканина є більш активною з точки зору обміну речовин, то вона спалює більше енергії навіть у стані спокою. Не варто забувати, що на процес метаболізму прямий вплив має харчування, а також недостатня гідратація. Постійний стрес та низька якість сну можуть призвести до зниження швидкості обміну речовин.

Як пришвидшити метаболізм: дієві рекомендації

Для пришвидшення обміну речовин в першу чергу варто приділяти увагу фізичній активності. Одним із найефективніших способів прискорення обмінних процесів є регулярні фізичні вправи. Рекомендовано комбінувати кардіотренування (вони підвищують серцевий ритм) разом із силовими (вони допомагають збільшити м’язову масу). Саме фізична активність дозволяє збільшити витрати калорій не лише під час, але й після тренувань.

Дієвою допомогою у процесі прискорення обміну речовин є вживання колагену — ключового білку, який знаходиться в організмі людини. Він допомагає зберегти м’язову масу, впливає на ситість та контроль апетиту. Саме тому варто купити колаген з вітаміном C та гіалуроновою кислотою у порошку від NeoCell — харчову добавку, яка є корисною не тільки при уповільненому метаболізмі, але й при надлишковій вазі, болю в суглобах, м’язах тощо.

Важливо приділити достатню увагу правильному харчуванню. В першу чергу варто споживати достатню кількість калорій. Дуже важливо визначити свою індивідуальну потребу в калоріях, зважаючи на стать, вік, фізичну активність та інші фактори. Їжу треба розподіляти на регулярні прийоми, що дозволить не тільки пришвидшити метаболізм, але й підтримувати стабільний рівень глюкози в крові. Загалом рекомендовано розділяти їжу на 4-6 прийомів протягом дня, рівномірно розподіливши білки, вуглеводи та жири.

До речі, щоб підвищити метаболізм, рекомендовано збільшити вживання білків. Тож до раціону варто включити м’ясо, рибу, яйця та молочні продукти. Що стосується вуглеводів, з ними варто бути обережними. Слід вживати вівсяну крупу, гречку, булгур, кіноа, бурий рис, сочевицю та різноманітні горіхи та насіння. Натомість краще відмовитись від цукру, виробів з борошна тощо. Обов'язково слід включити до раціону здорові жири: оливкову олію, авокадо, горіхи тощо. Відмовтесь від трансжирів, адже саме вони уповільнюють метаболізм.

Не забувайте про воду. Вона розчиняє та переносить поживні речовини й підтримує оптимальне функціонування організму. Варто щодня вживати достатню кількість води та відмовитись від різних солодких напоїв.

Щоб прискорити швидкість метаболізму, варто контролювати споживання алкоголю. Він негативно впливає на обмін речовин, тому краще відмовитись від міцних напоїв або хоча б обмежити їх вживання.

Висновок

Метаболізм — це складний процес, який впливає на наше самопочуття та вагу. Його швидкість може залежати від різних факторів, втім існує низка заходів, які дозволять значно пришвидшити обмін речовин. Наприклад, зміни у харчуванні, регулярна фізична активність, вживання харчових добавок допоможуть досягнути мети. Не слід забувати, що прискорення метаболізму — це не миттєвий процес. Тому результати можуть варіюватися залежно від індивідуальних особливостей людини.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також