Зеленський представив борця

1274 0

Ми у соцмережах:

Фото Олександра Харвата

Не велосипедом, як у «Слузі народу», а літаком, як усі його попередники, прилетів до Рівного президент Володимир Зеленський. Щоб їхати до Острога, він пересів теж не на двоколісний, а на броньований президентський автомобіль. В Острозькій академії чекали на прибуття Зеленського від самого ранку, та пробув він недовго: 20-хвилинне засідання з представленням нового голови Рівненської облдержадміністрації без нудних офіційних промов та короткий огляд новозбудованого корпусу академії.

Відвідування Острозької академії кожним новообраним президентом — це така неписана традиція. Володимир Зеленський раніше ніколи тут не був і сказав, що вражений. Крім іншого, йому показали храм академії та повели у підземелля з мощами монахів. Кажуть, тут особлива енергетика, і вона, мабуть, позитивно подіяла на Зеленського. Бо коли він нарешті зайшов до зали, де його довго очікували, як і колись, керівники підприємств області, голови міськрад райцентрів і трохи студентів, то сказав, що просто не може зараз нікого виганяти чи нецензурно висловлюватися у такому місці.

Дорогою до Острога у нього пропадав мобільний зв’язок та інтернет, і це неабияк здивувало президента. Він каже, що у наш час зв’язок та інтернет мають бути постійно у всіх куточках країни. Тому найперше, що він доручив новопризначеному голові Рівненської облдержадміністрації Віталію Ковалю, — налагодити зв’язок. Щоправда, зв’язок, як і багато інших задавнених проблем, про які говорив уже новий голова, насправді не є його компетенцією. Це і незаконний видобуток бурштину, і нелегальні АЗС, і вивезення лісу, і великий відтік людей, в тому числі молодих, з країни. Попередники Коваля теж про це говорили, та не побороли.

За що, власне, відповідає голова облдержадміністрації? Багато хто не знає, що далеко не все, що відбувається в області, підпорядковане чи залежить від ОДА та її голови. Це посада представника президента в області, який має стежити за дотриманням законів і реалізацією державної політики у всіх питаннях. Тож якщо за бурштин, незаконне вивезення лісу, нелегальні автозаправки та інші невирішені проблеми візьметься держава, голова ОДА як чиновник над іншими чиновниками простежить за виконанням.

38-річний Віталій Коваль родом з Березного. Закінчив Тернопільську академію народного господарства за спеціальністю «Банківська справа», навчався у Львівській бізнес-школі Українського католицького університету. Працював в Укргазбанку, а потім пішов у бізнес. Коваль був гендиректором і директором декількох компаній, що займалися експортом зернових культур, агрохімії, нафтопродуктів, транспортними послугами, логістикою. Він є членом Національного олімпійського комітету України, першим віце-президентом Федерації греко-римської боротьби України, віце-президентом Асоціації спортивної боротьби України.

— Голова облдержадміністрації — це не посада, а можливість зробити щось для держави, — зауважив на представленні Володимир Зеленський. — Такі посади як дають, так і забирають.

Коваль давно і добре знайомий з нинішнім головою Рівненської облради Олександром Данильчуком, який фактично просунув його у це крісло. Тож Данильчуку тепер стане комфортніше працювати.

Можливо, швидко знайдуть себе у міністерствах і випускники та студенти Острозької академії. Відгукнувшись на пропозицію ректора Ігоря Пасічника, Володимир Зеленський запропонував подати список найбільш достойних новому прем’єрові Олексію Гончаруку, якому бракує людей у міністерствах, і пообіцяв допомогти у зв’язку.

Світлана Федас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також