У Рівненському районі люди скаржаться на проблеми зі здоров’ям через викиди заводів

3869 1

Ми у соцмережах:

У Рівненському районі люди скаржаться на проблеми зі здоров’ям через викиди заводів

У селі Новій Любомирці Рівненського району працює вапняно-силікатний, який виробляє вапно, та чотири асфальтних заводи. Через викиди шкідливих речовин, які постійно є у повітрі та осідають на дерева, дахи будинків та авто, місцеві жителі мають проблеми зі здоров’ям.

Вапняно-силікатний завод ігнорує викиди, у них немає очисних фільтрів, а вони продовжують працювати. Увесь пил зі шкідливими речовинами йде у повітря, яким дихають люди. Ці викиди негативно впливають на здоров’я і дорослих, і дітей. У нас є шестирічна дитина, яка вже з хронічним бронхітом. Ми змушені кожного місяця звертатися до лікарів. Силікатний завод деякий період не працював, але останні два роки працює безперебійно, – розповів житель Нової Любомирки Юрій Крачинський.

Місцева жителька Валентина Бугайчук додала:

– У селі немає жодної одної людини, яка б не кашляла. І це не інфекційні захворювання, а алергічні реакції на пил. Раніше силікатний завод працював на газу, тому пилу було менше. Зараз вони використовують дрова, відтак і пилу, і викидів побільшало. А фільтрів немає. Викиди з вапняно-силікатного заводу викликають алергію, а от з асфальтного – онкозахворювання. Там виділяються такі смоли, які негативно впливають на всі органи. У нашому селі дуже багато онкохворих. Люди помирають до 60 років.

Голова Олександрійської ОТГ, до якої входить Нова Любомирка, Микола Шустов розповів, що минулого року спілкувався із директором вапняно-силікатного підприємства Андрієм Кузбитом, який запевнив, що підприємство розробляє проектно-кошторисну документацію на встановлення нових фільтрів, які на думку голови ОТГ так і не встановили.

– Ми не прагнемо зупинити підприємства, а хочемо, щоб вони працювали відповідно до чинного законодавства, – зазначив Микола Шустов.

 вапняно-силікатний завод

Оскільки заводи розташовані на землях промислового фонду, якою розпоряджається Рівненська ОДА, до ОТГ немає прямого впливу на заводи. А тому взялося вирішувати ситуацію з допомогою представників Департаменту екології та природних ресурсів, Держспоживслужби і Держекоінспекції, які сьогодні, 11 вересня, приїхали, аби зустрітися з місцевими жителями та спробували потрапити на заводи.

на фото Сергій Веремчук

З п'яти заводів сьогодні працював лише вапняно-силікатний. Оскільки директор був на нараді, то юрист  підприємства Сергій Веремчук розповів:

– Очисні фільтри точно стоять, але сказати детальніше не готовий, потрібен спеціаліст. Є дозвіл на викиди шкідливих речовин, ми його отримали минулого року.

на фото Ірина Сафонова

Працівниця управління Держпродспоживслужби в Рівненській області Ірина Сафонова зазначила:

– Наразі ми не можемо стверджувати, що із заводів є викиди, які перевищують допустиму норму. Для початку ми повинні перевірити документацію підприємств з переліком шкідливих викидів. Самовільно проводити перевірку цих підприємств наше управління немає права. У п’яницю, шостого вересня, працівники лабораторного центру провели дослідження. У пробах повітря працівники лабораторного центру виявили перевищення концентрацій лише формальдегіду в 1,6 і 1,2 рази.

на фото Анатолій Шавурський

Заступник директора департаменту екології та природних ресурсів Анатолій Шавурський розповів:

– Дозволи на викид забруднюючих речовин у повітря заводам видає Департамент екології. Любомирський вапняно-силікатний завод такий дозвіл отримав. Асфальтні заводи навіть не зверталися до нас.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також