Земля для ОСББ: законні «черепашки» та ніяких забудовників

2026 0

Ми у соцмережах:

Земля для ОСББ: законні «черепашки» та ніяких забудовників

У Рівному розпочався процес закріплення прибудинкової території за ОСББ. Мешканці будинків хочуть бути її власниками. Але Кабмін ще не виписав механізму передачі землі під будинками у власність. Тому міська рада почала передавати землю у постійне користування.

Уже надійшло близько десятка звернень. Прохання від трьох перших ОСББ уже навіть встигли розглянути. Щоправда, землю міськрада відвела у користування лише двом — ОСББ на вулицях Кавказькій, 6, де біля їхнього будинку активізувався забудовник, та на Лермонтова, 5-А.

А мешканцям триповерхового будинку на вулиці Бандери 26?Б доведеться переробляти документи, бо хотіли отримати не тільки прибудинкову територію, а й частину чужої землі.

Роман Алексейчук, голова правління Ради голів ОСББ:

— В першу чергу для ОСББ — це захист від незаконного захоплення їхньої прибудинкової території забудовниками. Такі прецеденти були вже на Кавказькій. Через те, що землю виділяють у користування, за неї доведеться сплачувати за оренду в бюджет Рівного. Деякі об’єднання сплачуватимуть 400 гривень у рік, а деякі й більше.
Для того, щоб отримати землю в користування, потрібно звернутися до міської ради по дозвіл на виготовлення проектно-кошторисної документації. Вона обійдеться приблизно в 4 тисячі гривень. Коли вона буде виготовлена, то на сесії уже виділяють землю. Люди можуть надати цю землю в суборенду, скажімо, для встановлення кіоску, щоб мати з цього зиск. Однак це робити ризиковано. Простіше погодити мешканцям будинку стоянку авто або ж встановлення «черепашок».

Володимир Попик, член земельної комісії Рівненської міської ради:

— Наша комісія дуже прискіпливо розглядає такі звернення. Завжди виїжджаємо, аби побачити, чи не перетинається це з бажанням сусідніх будинків. Буває, що один будинок хоче обгородитися парканом, тоді мешканці сусіднього не матимуть можливості заїзду та проходу. Було, що просили територію разом із проїжджою частиною. Можливо, хотіли, аби асфальт перед їхнім будинком менше руйнувався. Однак це зробити було нереально.

Богдан СЛОНЕЦЬ. 


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також