Обережно: їжа!

З настанням літа медики знову попереджають про можливість харчових отруєнь та гострих кишкових інфекцій. Статистика свідчить, що за останні чотири місяці захворюваність на сальмонельоз в області зросла на 45%, а на вірусний гепатит А — на 7%. Тому лікарі закликають насамперед стежити за якістю харчів та не купувати їх на стихійних ринках.

1 хв. читання

Як розповіла головний епідеміолог управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Яценя, цього року спалахів кишкових інфекцій не було, однак, пам’ятаючи масові харчові отруєння на весіллях у Володимирецькому та Здолбунівському районах минулого літа, у лікарнях уже готуються до літніх спалахів цих захворювань — ставлять додаткові ліжка та проводять навчання медперсоналу.

— Особливо схильні до цих захворювань діти. Найбільш небезпечними для них можуть бути неякісні молочні продукти і тістечка з масляними кремами. Раніше влітку їх забороняли продавати, зараз же такої заборони немає, — розповідає обласний дитячий інфекціоніст Зінаїда Юрчишина. — Кишкові інфекції передаються не лише харчовим, але й контактним шляхом, тому батькам варто привчати дітей частіше мити руки з милом. А в разі захворювання, симптомами якого можуть бути підвищена температура, блювота, пронос та спазматичні болі, треба пити багато рідини: чай, компоти та мінеральну негазовану воду, випити активоване вугілля і негайно звернутися до лікаря. Зараз ми маємо кращі умови для діагностики кишкових інфекцій.

Поділитися цією статтею