Свіжий хліб чи підсмажений тост: що корисніше?

Від скибочки ароматної м’якої випічки із хрусткою скоринкою важко відмовитися навіть тому, хто рахує калорії. Проте дієтологи застерігають від такої їжі й радять віддавати перевагу хлібу, підсмаженому в тостері. У нього нижчий глікемічний індекс, завдяки чому глюкоза поширюється кров’ю повільніше, уникаючи стрибків рівня цукру в крові. Крім того, він краще перетравлюється і засвоюється організмом, а також поліпшує перистальтику кишечнику.

1 хв. читання

Однак крім плюсів, у тостах є й мінуси. Процес підсмажування змінює їхню структуру, зменшуючи кількість води. Через це поживні речовини в ньому стають більш концентрованими — у підсмаженому хлібі порівняно з порцією такої ж ваги свіжого хліба буде більше калорій, цукру, консервантів, жиру й солі. Це робить його не найкращим варіантом для людей, які мають серцево-судинні захворювання або роблять все для їхньої профілактики.

Крім того, якщо тости надто засмажити, утворюється акриламід — речовина, яка у великих кількостях вважається шкідливою.

Попри все експерти з правильного харчування схиляються до тостів. Але зауважують: їх не слід пересмажувати.

Склад продукту теж грає суттєву роль. Тости з білого хліба з рафінованого борошна не стануть кориснішими, скільки їх не смажте. Найкращий варіант — цільнозерновий хліб, багатий клітковиною, білком, вітамінами (група В) і мінералами (калій, магній). А також варто звернути увагу на хліб, що готується на заквасці.

Поділитися цією статтею