У натурального продукту завжди справжній «медовий» аромат. Мед білого кольору повинен насторожити — можливо, в ньому велика кількість цукру. Якщо мед має темно-бурий відтінок, отже, його збирали з так званої медяної роси — це солодка клейка рідина, яку часто можна зустріти на листках дерев чи рослин. Насторожити повинен і карамельний аромат — скоріш за все, продукт було виготовлено з додаванням цукрового сиропу.
Натуральний мед «накручується» на ложку. Якщо він стікає, отже, рідина неготова і не буде довго зберігатися. В зимовий період будь-який мед залишається густим — якщо це не так, значить, його прогрівали або розводили.
Якщо на поверхні меду після перемішування з’являються бульбашки, піна або консистенція надто рідка і погано пахне — продукт почав бродити.
Натуральний мед буде добре розтиратися між пальцями, а ось штучний — формує грудочки.
Капніть мед на аркуш паперу, щоб зрозуміти, чи є в ньому вода — утворилося вологе коло, значить, перед вами не натуральний продукт.
Різні сорти меду відрізняються за кольором: мед з акації — світлий; липовий — бурштиновий; падевий мед — темного кольору; гречаний — коричневий.
Натуральний мед ніколи не буває прозорим. Його колір завжди трішки мутнуватий. Якщо за консистенцією він нагадує рідкий сироп, краще не купуйте такий продукт.





