Дефіцит заліза може, зокрема, спричинити повільна хронічна втрата крові в організмі, скажімо, через виразку шлунка, грижу стравохідного отвору діафрагми, поліпи товстої кишки або рак товстої кишки. Шлунково-кишкова кровотеча може бути наслідком регулярного вживання деяких безрецептурних знеболювальних і протизапальних препаратів, особливо аспірину.
Організм регулярно отримує залізо з продуктів. Багаті на залізо червоне м’ясо, свинина та птиця, морепродукти, квасоля, темно-зелені листові овочі (як шпинат), сухофрукти (родзинки та курага), горох, збагачені залізом крупи, хліб та макарони.
Покращити засвоєння заліза, що надходить з їжею, допомагають продукти з високим вмістом вітаміну С: цитрусовий сік, броколі, грейпфрут, ківі, листова зелень, дині, апельсини, перець, полуниця, мандарини, помідори.





