Не пийте сирого молока
Насамперед фахівці не радять пити сирого молока. Поширена думка, що парне молоко дуже корисне, зміцнює імунітет тощо. Раніше було так, а зараз виявляється, що потенційні ризики інфекційного зараження через сире молоко значно перевищують користь від нього. Річ у тому, що людина скрізь використовує антибіотики — і не тільки в медицині, а й у тваринництві, і в сільському господарстві.
Безперервний контакт мікроорганізмів з антибіотиками прискорив еволюцію мікроорганізмів, змінив їхній генний апарат. З’явилися форми, стійкі до антибіотиків. А ця стійкість виявилася дуже підступною — вона майже завжди поєднується з патогенністю мікробів. Тобто стійкий патоген — це ще й більш агресивний патоген. А оскільки стійким мікробам легше виживати в навколишньому середовищі — ми з вами сьогодні оточені великою кількістю мікроорганізмів, здатних викликати хворобу. І корови зараз в собі — в кишечнику, в шлунку, на вим’ї — носять набагато більше патогенних мікробів, ніж раніше. Тому ніхто не зможе гарантувати, що ці мікроби не потраплять в молоко. Крім того, у молоко можуть потрапити мікроби з рук доярок. Наприклад, легко може опинитися в сирому молоці золотистий стафілокок, який в молоці почне розмножуватися і, більше того — виробляти токсини. Через молоко можуть передаватися й бруцели, і палички Коха, що викликають туберкульоз. Тобто мова йде вже про ті хвороби, що виявляють не відразу, а через тривалий період, коли споживачі вже не пов’язують їх з випитим раніше сирим молоком.
Отже, пийте пастеризоване молоко. Мінімальна температура пастеризації — 71,5 градуса. При цій температурі ніякі патогени — ні віруси, ні бактерії — не виживають. А всі основні корисні властивості і харчова цінність молока зберігаються.
Перепелині яйця без сальмонельозу — міф
За останні роки багато хто добре засвоїв, що в сирих яйцях можуть бути бактерії сальмонели, які, до речі, викликають у людини як харчові отруєння, так і тяжкі форми сальмонельозу з ускладненнями. Загалом, сирі яйця в їжу вживати не квапляться. Втім, обмеження торкнулося чомусь тільки курячих яєць. Більше того, часто доводиться чути, що в перепелиних яйцях взагалі не буває сальмонел. Але це, на жаль, міф. Просто поширеність перепелиних яєць значно менша, а людей, що харчуються винятково ними — й поготів. Звідси і менше відомих випадків зараження на сальмонельоз.
Пам’ятайте одну дуже просту річ: кури не самі по собі заражаються сальмонельозом. Вони, до речі, на цю хворобу не страждають, а є лише переносниками інфекції. Інфікуються птиці сальмонелами в процесі розведення і відгодівлі. Основне джерело зараження — комбікорм, до складу якого входять перероблені останки великої та дрібної рогатої худоби і свиней. Саме вони найчастіше є переносниками сальмонел. Тому якщо годувати перепілок тими ж комбікормами і утримувати у несприятливих умовах, коли в пташнику порушується мікроклімат, то і в перепелиних яйцях з’являться сальмонели.
Слід пам’ятати, що будь-які сирі продукти тваринного походження можуть стати потенційними джерелами інфекцій.





