Директор приватного сільськогосподарського підприємства Хлібороб” Ігор Чорноус розповів, що якість насіння залишилася доброю.
– Соняшник був посіяний 28 березня, якщо я не помиляюся. Ще на нього сніг впав, він трошки “отримав”, але нічого. Слава Богу, врожайність є, ми задоволені. Соняшник трохи пригальмував в рості, не так розвивався, як потрібно. Потім стало тепло, дякувати Богу. Гарні соняшники, гарні врожаї. — розповів Суспільному фермер.
Ігор Чорноус вирощує цю культуру шостий рік. Цьогоріч він засіяв соняшником 67 гектарів землі.
– Його вирощуємо, бо змінюється клімат, змінюється все. Раніше на півдні вирощували, а зараз ми почали, — додав він.
Загалом на Рівненщині станом на 25 вересня сільгоспвиробники намолотили 56 тонн насіння соняху. Про це повідомила директорка Рівненського обласного департаменту агропромислового розвитку Надія Переходько.
– Хотіли, щоб урожайність була вищою, можливо, розраховували на 30 центнерів більше. Однак для поточного року 28 центнерів з гектара — це, можна сказати, непогана врожайність, — зауважила Надія Переходько.
Після молотіння — насіння соняхів передають на перероблення, щоб з нього виготовили олію.
Економіст Олег Пендзин зазначив Суспільному, що ціни на олію зростатимуть.
– За перші пів року ми виробили 2,4 мільйона тонн олії, а до кінця року плануємо 5 мільйонів. Тобто ми 5 виробили, а з’їдаємо в кращому випадку 400 тисяч. Тому питання не в тому, чи подорожчає олія, а в тому, як швидко це відбудеться. За 9 місяців ціна зросла на 4 гривні. Тобто. в січні олія коштувала 77 гривень, а зараз — 81 гривню, — зауважив Олег Пендзин.





