Складники чайного гриба працюють злагоджено: дріжджі розщеплюють цукор, доданий до чаю; розщеплений цукор живить бактерії; бактерії створюють кислоту у вигляді оцту.
Цей напій містить вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти — сполуки, які здатні захистити клітини від ушкоджень. Він не містить жирів і холестерину та має низький вміст натрію. В складі є пробіотики — корисні бактерії, які покращують здоров’я кишечнику, тож комбуча допомагає при закрепах, діареї та синдромі подразненого кишечнику. Комбуча містить вітаміни, мікроелементи та антиоксиданти — сполуки, які здатні захистити клітини від пошкоджень.
Для класичної комбучі першого рівня ферментації потрібно: 4 чайних ложки зеленого або чорного чаю або 4 чайних пакетики; 4 літри фільтрованої води; 1 склянка цукру (300–400 грамів); 1 чайний гриб (його можна також придбати або ж попросити у знайомих любителів комбучі шматочок, якого буде цілком достатньо); 1–2 склянки (400 мл) рідини для закваски чайного гриба (часто йде в комплекті з чайним грибом або може бути придбана окремо).
Для приготування слід додати чорний або зелений чай у киплячу воду та перемішати з цукром. Приблизно через 10 хвилин вийняти чайне листя. Дати чаю охолонути до кімнатної температури, а потім перелити його у велику скляну банку або нержавіючу місткість і додати чайний гриб та рідину для його закваски. Закрити отвір банки марлею або кавовим фільтром і закріпити гумкою, щоб запобігти забрудненню. Зверху банки має бути залишено щонайменше 5 см простору, щоб забезпечити активність бродіння та ріст чайного гриба.
Залишити бродити при кімнатній температурі на 7–10 днів. Для цього не потрібна повна темрява, достатньо невеликого світла, але не прямих сонячних променів. Не варто ставити банку в шафу, оскільки для ферментації важлива циркуляція повітря.
Зберегти принаймні 1–2 склянки комбучі, щоб використовувати як закваску для наступної партії, а решту треба поставити в холодильник, щоб зупинити бродіння.
Через 6–7 днів можна почати пробувати напій щодня, щоб побачити, як він змінюється. Якщо він занадто солодкий — варто просто залишити його ферментуватись довше. Якщо ж ферментація триватиме понад 10 днів, комбуча може перетворитися на оцет.
Оскільки чайний гриб продовжує рости з кожною новою партією комбучі, його можна ділити, просто відрізавши шматочок 2–3 см зверху.
Чайний гриб вважається корисним для здоров’я, але якщо комбучу неправильно приготувати, в ній можуть розвиватися шкідливі бактерії або пліснява.
Надмірне споживання може призвести до побічних ефектів, включаючи головний біль, нудоту та розлад шлунка. Не рекомендується вживати комбучу в таких випадках: імунодефіцитні стани; серйозні захворювання нирок, легень або печінки; вагітність та лактація; алкогольна залежність.





