Паразити у рибі: загроза для людини є, тільки доки вони живі

Восени в організмі сповільнюється обмін речовин, і люди потребують більше легко засвоюваних білків, вітамінів та мінералів, а також жирних кислот омега-3. Саме морська риба є ідеальним джерелом цього. Тож недарма саме восени все частіше хочеться скуштувати оселедця чи запеченої риби. Але декого від такого бажання стримує ризик ураження гельмінтами, які можуть міститися у морській рибі.

2 хв. читання

— Зважаючи на те, що нерідко до паразитологічної лабораторії нашої установи звертаються стурбовані рівняни, що придбали у торговельній мережі рибу та визначили всередині щось подібне до глистів, нагадуємо, що у морській рибі лише круглі черви родини анізакидових здатні викликати патологічні стани у людей. Окремо варто зазначити, що не все «довге чи кругле, біленьке», яке можна знайти всередині риби, є паразитами, це можуть бути й пілоричні вирости її кишечнику, або ж включення жиру. Анізакиди — це маленькі черви 5–10 мм завдовжки, часто згорнуті у вигляді спіралі, — пояснюють фахівці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Ці паразити широко розповсюджені у Світовому океані. Згідно з науковими відомостями, ними уражено від 30% до 80% риби залежно від місця вилову, фіксуються вони у внутрішніх органах переважно оселедців, а також мойви, скумбрії, хека, морського окуня, палтуса, тунця, сардини, дикого лосося тощо, а також у ракоподібних та молюсках.

Але для того, аби стати причиною гельмінтозу людини, анізакиди повинні бути живими, а риба щойно виловленою, — підкреслюють фахівці. В Україну ж вся морська риба надходить замороженою ще на риболовецькому судні й перебуває у такому стані набагато довше 60 годин, необхідних для того, щоб всі анізакиди успішно загинули та жодної небезпеки для людини не становили. Тому при виявленні мертвих паразитів у внутрішніх органах морської риби їх потрібно ретельно вичистити, м’ясо після кулінарної обробки можна безпечно споживати.

Окрема порада любителям суші, сашимі, карпачо та інших екзотичних страв, для приготування яких використовується свіжа риба: перед їх споживанням слід переконатися, що риба була попередньо замаринована та заморожена. Щоправда, в наших краях для виготовлення цих страв зазвичай застосовується риба промислового виробництва, яка ніколи не буває уражена паразитами, адже не плаває у вільних океанських водах.

За повідомленням Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Поділитися цією статтею