Що станеться, якщо їсти тільки картоплю?

Їсти цілий рік тільки картоплю вирішив 36-річний австралієць Ендрю Тейлор. На такий експеримент його надихнув головний герой фільму "Марсіанин", за сюжетом якого космонавт Уотні, щоб вижити на Марсі, вирощував там картоплю.

2 хв. читання

За перший місяць такої “марсіанської дієти” австралієць схуднув на 10 кілограмів. А уже черех місяць Тейлор опублікував фотографію тарілки з недоїденим картопляним пюре. “Це хороша ілюстрація теорії “сенсорно-специфічної ситості”. Її суть у тому, що задоволення, яке ми отримуємо від споживання одного виду їжі, спадає, коли ми починаємо їсти цього багато”, — зазначає Дженні Джексон, спеціаліст з харчування. За словами вченого, вживання близько 3 кг картоплі в день забезпечить трохи більше 2000 кілокалорій, достатню кількість вуглеводів і клітковини. Проте організм не отримає достатньої кількості білка: потрібно 90 г на день, а буде лише 60 г. Також така дієта не надасть організму достатньо незамінних жирних кислот (ліноленової і лінолевої, омега-3 і омега-6) і не забезпечить засвоєння жиророзчинних вітамінів (A, D, Е і К), оскільки картопля має низький вміст жиру (тільки 9 г на 3 кг). Харчування картоплею дозволить отримати достатньо тіаміну, ніацину, фолієвої кислоти, вітамінів В6 і С, калію, магнію, фосфору і міді.
Але така дієта не включає вітамінів D і В12. Також картопля може дати лише близько 6 мг цинку, а дорослому організму потрібно до 9,5 мг в день — дефіцит цинку призводить до зниження імунітету, поганої регенерації шкіри і загоєння ран, може також викликати втрату чуттєвості смакових рецепторів. Інші мінерали, які можуть бути відсутні у цій дієті: селен і йод. Їхній вміст залежить від ґрунту, в якому була вирощена картопля. Тож загалом така “дієта” може знизити імунітет, репродуктивну здатність, функції щитовидної залози і антиоксидантний статус.

Поділитися цією статтею