Багато людей майже нічого не знають про харчову непереносимість, яка завдає значно більшої шкоди здоров’ю, ніж алергія. Протягом свого життя кожен третій житель України втрачає здатність нормально перетравлювати молоко і молочні продукти; кожен сотий — злаки (пшеницю, жито, ячмінь); часто зустрічається нездатність засвоювати горох, гриби, полуниці та ін. Загалом 80% населення мають непереносимість одного або декількох продуктів, про яку навіть не підозрюють, оскільки реакція організму на «шкідливий» продукт проявляється через дві доби і більше після його вживання.
Але не треба плутати цю проблему з алергією. За своє життя людина з’їдає близько 100 тонн харчових продуктів, кожен з яких може викликати алергічну реакцію. Алергією на продукти страждає не більше 2% дорослого населення, але про неї знають всі, тому що симптоми (почервоніння шкіри, висип, нежить, астматичні явища) виникають відразу після вживання продукту-алергену. У більшості випадків прийом протиалергічних препаратів і обмеження контакту з алергеном дозволяють впоратися з проблемою.
Виникненню харчової непереносимості можуть сприяти захворювання органів травлення, недостатність ферментів, алергія на харчові продукти, стресові ситуації, а також особливості самих продуктів та речовин, які містяться в них (консерванти, барвники тощо).
Вроджена чи набута непереносимість певних продуктів є однією з основних причин порушення обміну речовин в організмі, що веде до надмірної ваги і букета хронічних захворювань.
Проблеми з кишечником і шкірою, ожиріння, екзема, мігрень, бронхіальна астма, хвороби щитовидної залози, гіпертонія, камені в жовчному міхурі і нирках, цукровий діабет, передчасне старіння і багато іншого може бути прямо пов’язане з наявною непереносимістю продуктів.
Виявити непереносимість досить просто — сьогодні це легко діагностується спеціальними лабораторними тестами, які базуються на вивченні властивостей крові після її контакту з екстрактом харчового продукту. Зміни в харчуванні та способі життя в багатьох випадках дозволяють навіть без ліків успішно боротися із захворюваннями, які вважалися хронічними.
Зробіть тест, якщо ви виявили у себе ці симптоми: почали набирати вагу або, навпаки, не можете цього зробити, незважаючи на всі зусилля, що докладаються, при відсутності захворювань ендокринної системи; вас переслідують втома, дратівливість, ви почуваєтеся як вичавлений лимон; після вживання будь-яких продуктів (навіть в невеликій кількості) з’являються слабкість, сонливість, запаморочення або проблеми з шлунково-кишковим трактом; є алергічні реакції на алерген, який лікарям не вдається визначити; з’явилися проблеми зі шкірою, висип, свербіж; вас періодично турбують набряки, безпричинні болі в суглобах і м’язові болі.






