Усі види щавлю багаті на вітаміни, але найбільше їх у кінському щавлі (вирізняється високим грубим стеблом, великим листям і сильною кореневою системою).
Щавель має здатність поліпшувати травлення, функції печінки і жовчного міхура, гоїти рани, спиняти кровотечі, а також помічний при анемії й хворобах серцево-судинної системи. Відвар із листя щавлю кислого використовують при розладах шлунка. Рослина має жовчогінну і протиалергічну властивості, допомагає позбутися вугрових висипів і свербежу шкіри.
Відвар листя щавлю кінського й коренів лікує застуду, його радять вживати для лікування проносів, коліту, ентеро— і гемоколіту. Він корисний при геморої, тріщинах у товстій кишці.
При запаленні сечового міхура перед сном рекомендують приймати ванни з відваром щавлю кінського. Завдяки регулярному його вживанню зникають неприємні симптоми, які виникають під час клімаксу — як у жінок, так і в чоловіків. Давні слов’яни вірили, що з допомогою щавлю можна лікувати безпліддя. Жінки удосвіта збирали щавель, вкритий росою, і готували з нього борщі, пюре, настоянки.
Відвар коренів щавлю лікує закрепи. Для цього 2 ст. л. сировини заливають склянкою окропу, кип’ятять на водяній бані 20 хв., охолоджують і проціджують. Приймають по третині склянки три-чотири рази на добу. Але відвар щавлю діє як проносне тільки через 12 год., тому його треба пити на ніч.
Щавель швидко гоїть шкірні висипи: свіже листя потовкти і прикладати до проблемних місць.
При пародонтозі та інших захворюваннях порожнини рота допоможуть полоскання відваром кореневища щавлю завдяки його антисептичним і антибактеріальним властивостям.
Протипоказаний щавель людям, які страждають від подагри, мають нездорові нирки, жовчнокам’яну хворобу, а також особам літнього віку. З кінця липня варто припинити готувати страви зі щавлю, бо в цей час листя його грубшає і в ньому накопичується велика кількість щавлевої кислоти. Саме ця кислота й утворює в організмі нерозчинні сполуки кальцію, які завдають шкоди таким хворим. Не варто зловживати щавлем і тим, хто приймає антикоагулянти — препарати, що запобігають утворенню кров’яних згустків. Тому вживати і застосовувати як лікувальний засіб щавель потрібно без перевищення рекомендованих доз.
У молодому листі щавлю переважають яблучна і лимонна кислоти, а внаслідок термічної обробки з’являється більше щавлевої, здатної виводити кальцій з організму. Саме тому зелений борщ рекомендують їсти не частіше ніж раз на тиждень.






