Кульбаба
Це найближчий родич руколи. Вона містить вітаміни С, В1, В2, Р, РР, Е, каротин, залізо, марганець, фосфор і мідь. Це прекрасний засіб для профілактики захворювань шлунково-кишкового тракту і циститів, підтримки молодості шкіри і здоров’я нервової системи. Листя кульбаби додають у салати, а з квіток готують варення і вино. Щоб позбутися від характерної для кульбаби гіркоти, потрібно замочити листя в холодній воді на півгодини.
Кропива
Вона багата вітамінами А і С, кальцієм, залізом і білками. Листя кропиви містить 18?% азотистих речовин, 9-10?% крохмалю і до 7?% жирів. Збирати її потрібно до цвітіння, пізніше пагони стають занадто жорсткими і грубими, до того ж часто накопичують нітрати. З кропиви готують салати і зелені супи, додають у начинку вареників і пиріжків. Якщо молода кропива вже трохи жалить, її слід обдати окропом.
Лобода
У молодих пагонах лободи міститься велика кількість протеїнів, вітамін Е, С, калій, рутин, мінеральні солі, каротин, ефірні олій та амінокислоти. Соковиту, злегка солонувату зелень лободи додають у салати, супи, котлети, гарніри і омлети.
Кислиця
Вона також відома як кисличка, заяча капуста, борщівка, заяча сіль, а в Німеччині її називають «кислою конюшиною». Свіже листя кислиці — чудовий засіб боротьби з гіповітамінозом. Її листя нагадує за смаком лимон, тільки приємніше і ніжніше. Кислицю додають у салати, борщ або чай.






