Коли овочі стають отрутою

У певних випадках овочі можуть перетворитися на отруту

1 хв. читання

 

 Овочі обов’язково повинні бути включені в раціон харчування. Адже вони є джерелом сполук і мікроелементів, які є важливими і корисними для людського організму.

Однак у певних випадках овочі можуть перетворитися на отруту, зазначають лікарі-дієтологи.

Наприклад, овочі можуть стати небезпечними для вживання, якщо вони неправильно зберігалися.

Так, слід відмовитися від перезрілої картоплі й недостиглих помідорів. До їхнього складу входять нейротоксини – з’єднання, які негативно впливають на нервову систему.

Також не можна вживати перестиглих баклажанів і недовареної квасолі. У другому випадку в продукті утворюються фітогемагглютинін – білок, який при потраплянні в організм людини викликає отруєння.

Небезпеку становлять і бобові, які довго зберігаються. В їхньому складі можуть з’явитися мікотоксини.

Крім того, є овочі, вживання яких небажане при наявності певних хронічних захворювань.

Наприклад, при гіпотиреозі не варто вживати капустяні й хрестоцвіті овочі. Гострі овочі не варто включати в раціон людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Поділитися цією статтею