Хліб — всьому голова! — це вислів, який ми знаємо з дитинства і пам’ятаємо все життя. Від м’яса, овочів людина може відмовитися, від хліба ж — ніколи. Згадаймо лише, як навчали нас батьки: «Не можна говорити погано про хліб, адже його носять до церкви, зустрічають ним гостей, ним пригощають на весіллях. Викидати хліб в смітник — це гріх. Бо цей продукт вважається святим». Це ми знаємо та розуміємо, коли хліб лежить у нас на столі. А чи усвідомлюють це люди, які продають нам його? Звернемося до законодавчих документів і детальніше розглянемо це питання.
Згідно з наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України №185 від 11.07.2003 затверджено «Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами», що включають у себе розділ «Хліб і хлібобулочні вироби». Ці правила підкріплені наказом №185 Міністерства економіки з питань європейської інтеграції України 11.07.2003р., та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 23 липня 2003 р. за № 628/7949. В наказі викладено, як повинні продаватися хлібобулочні вироби в магазинах, яке обладнання для цього необхідне, яких санітарно-гігієнічних норм треба дотримуватись. Чи не ігнорують цей наказ підприємці та продавці магазинів, де ми купуємо хліб, і якщо ігнорують, то які стягнення за це на них чекають?
Згідно з нормативними документами магазин може реалізовувати хлібобулочні вироби лише тоді, коли:
1. Має обладнаний розвантажувальний майданчик, який захищає продукцію від опадів.
2. Для зберігання продукції в магазині є приміщення зі спеціальним обладнанням (закриті шафи, стаціонарні й пересувні стелажі, контейнери, столи для нарізання хліба, хліборізки).
3. Магазин забезпечений основним приладдям: ножами, щипцями, лопатками, виделками тощо (для самостійного відбору покупцями товару), а також покривалами й чохлами з тканини або полімерної плівки для накриття продукції, запатентованої центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я.
4. Здійснюючи продаж тортів і тістечок, має холодильне устаткування.
5. Обладнання з хлібом установлене не менш як на 35 см у підсобних приміщеннях і 60 см — у торгівельних залах.
6. Стелажі, на яких лежить хліб, є чистими. Не менш як один раз на тиждень помиті теплою водою з милом і протерті 1-відсотковим розчином оцтової кислоти.
7. Власник магазину забезпечує наявність хліба і хлібобулочних виробів протягом усього робочого дня.
8. При відпуску хліба продавець, користується щипцями, ложечками, лопатками, виделками або смужками чистого паперу.
Забороняється:
1. Зберігати х/б вироби неакуратно складеними, а також поряд із товарами, які мають різкий і сильний запах.
2. Продаж хліба з наявністю цвілості, плісняви, сторонніх домішок, згустків борошна, розпливчастої форми, блідого кольору або підгорілої шкоринки.
3. Відпуск не упакованого хліба й хлібобулочних виробів магазинам, які проводять розрахунки готівкою.
Щоб зберегти своє здоров’я та здоров’я своєї сім’ї, не достатньо лише шанувати хліб, усвідомлювати його величезне значення в нашому буденному житті, потрібно відстоювати права пересічного покупця, вимагати від продавця дотримання санітарно-гігієнічних норм при зберіганні та продажі хліба, при узгодженні усіляких непорозумінь щодо якості продукції звертатися в управління захисту прав споживачів.






