16-поверхівка у дворі на Шопена: вищий — лише Покровський собор

2460 0

Ми у соцмережах:

16-поверхівка у дворі на Шопена: вищий — лише Покровський собор

У дворах між будинками на вулиці Шопена у Рівному ховається 21 сотка вільної землі, що належить місту. Однак забудовник уже оголосив, що скоро почне зводити там 16-поверхівку. Така новина розбурхала мешканці чотирьох сусідніх будинків, і уже за кілька днів люди організували акцію протесту перед управлінням містобудування та архітектури Рівного з вимогою призупинити це будівництво.

Завдяки кільком нехитрим юридичним крокам замовником будівництва стало міське управління УКБ. Але виконавцем є відомий рівненський забудовник Олександр Гусарук. Він одразу оголосив, що планує добиватися спеціального дозволу в Києві. Адже наразі на цій території дозволено зводити будівлі не вищі за дев’ять поверхів. Спеціальний же дозвіл надасть бізнесмену право будувати висотку на сім поверхів вищу від дозволеного. Це автоматично зробить майбутній житловий комплекс «Соната» вищим за всі будинки на цій території. Вищим за нього буде лише Покровський собор.

Архітектурно-містобу­дів­на рада, яка засідала 11 вересня, одразу відзначила домінантність висотки. Адже навіть торговий центр «Манхеттен», що знаходиться за кілька сотень метрів від місця майбутнього будівництва, буде нижчим від майбутнього будинку на 16 метрів. Рятувальники уже заявили, що не мають такої високої драбини, щоб у разі чого мати змогу рятувати мешканців цього будинку. Адже для такого будинку потрібна 50-метрова драбина, а та, яка є у Рівному, має всього тридцятиметрову протяжність.

Більше того, раду архітекторів збентежила складна транспортна ситуація в центральній частині міста. Хоч вулиці Пушкіна, Шопена, Малий Узвіз та Ігоря Волошина майже заблоковані, проте забудовник запланував, що саме ними до нового житлового комплексу під’їжджатимуть три сотні автомобілів. Оскільки така перспектива аж надто сумнівна, то передпроєктні пропозиції забудовники одноголосно відхилили. До їхнього розгляду рада архітекторів повернеться лише після того, як бізнесмен розробить детальний план забудови цієї території.

Ігор Романенко, мешканець будинку на вулиці Соборній, 32:

Мешканці нашого будинку згуртувалися, бо розуміють, якщо чиновники видадуть дозволи на будівництво, то його уже не зупиниш. Загалом ця історія з бородою. У 2005 році чиновники управління УКБ вирішили забудувати місце, де колись стояла медична бібліотека. Цю польську будівлю швиденько знесли, щоб побудувати там багатоповерхівку. Оскільки землі під будівлею було не так багато, то до цієї земельної ділянки вирішили приєднати територію, якою користувалися мешканці нашого та сусідніх будинків. Так сформували одну велику земельну ділянку розміром 21 сотка.

На сьогодні ця територія виглядає занедбаною, проте ми там прибираємо. Бо плануємо побудувати невеликий дитячий майданчик для своїх дітей. Готові скинутися для цього грошима. Нас зупиняє лише те, що це земля міста. Тобто ми поставимо дитячий майданчик, а через рік його знесуть та почнуть щось самовільно будувати. Коли у нашому будинку було створено ОСББ, то ми хотіли отримати собі прибудинкову територію. Але наші документи у міськвиконкомі постійно губляться. На наші прохання закривають очі. Очевидно, якщо наші звернення зникають у кабінетах ради, то в цьому є зацікавлені люди.

Тому відкрито заявляю, якщо нам не виділять прибудинкову територію з цими кількома сотками, що у нас вкрали, то будемо протестувати. Почнемо із перекриття невеликих вулиць у місті. Якщо і це не допоможе, то ходитимемо із плакатами по пішохідному переходу на вулиці Соборній. Коли буде паралізовано транспорт у центральній частині міста, то тоді влада точно змушена буде звернути на нас увагу.

Олександр Гусарук, забудовник:

Ніхто не забирає прибудинкову територію мешканців прилеглих будинків. Адже у нас є сформована земельна ділянка. Будівництво не буде виходити за її межі. Сама забудова земельної ділянки складатиме 29%. Ми спеціально зменшуємо площу забудови за рахунок висотності. Житловий комплекс буде побудований із усією необхідною інфраструктурою, яка лише поліпшить цю територію.

Ірина Галатюк, архітектор, яка розробляла житловий комплекс «Соната»:

Будинок матиме 16 поверхів. Знаю, що є багато критиків такої висотності. Однак Рівне не є досить великим містом в Україні. Але в останні роки у нас значно зростають темпи будівництва. Це свідчить про те, що в місті поступово зникають вільні місця під будівництво офісів та житла. Тому в майбутньому забудови почнуть масово наступати на парки, зелені зони та місця відпочинку. Яскравим прикладом цього є новий будинок в парку.

Уникнути цих ризиків можна лише завдяки збільшенню поверховості будівництва. Тому якщо замість дев’ятиповерхового будинку типу стіни побудувати вищий будинок-свічку, то з’явиться територія для дитячих майданчиків та крутих громадських просторів. Така практика домінує за кордоном.

Виходячи з цього, ми й проєктували наш будинок. Скажу, що він матиме нетиповий фасад. Складатиметься враження, що будинок ніби розростається. Окрім цього, житловий комплекс матиме освітлення, панорамні вікна з виглядом на парк, а на даху будинку посадимо зимовий сад. Перший поверх буде віддано під комерцію, а з другого по шістнадцятий знаходитимуться житлові квартири. Всього близько 180 квартир. Також буде облаштовано триповерховий підземний паркінг загальною кількістю 120 паркомісць.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також