20 найпопулярніших наукових міфів: більшість — брехня, але деякі — правда

2842 0

Ми у соцмережах:

20 найпопулярніших наукових міфів: більшість — брехня, але деякі — правда

Американський популярний журнал Live Science провів серед своїх читачів опитування, щоб з’ясувати, які саме наукові міфи користуються найбільшою популярністю. Визначивши список найпопулярніших курйозних запитань, журнал попросив вчених прокоментувати ці міфи. Більшість висловлювань виявилися безпідставними.

Курка може жити без голови — правда Дійсно, кілька хвилин після того, як курці відрубують голову, вона «живе». Вона може бігати і навіть спробувати злетіти. Це пояснюється тим, що іноді, втрачаючи голову, курка зберігає стовбурну частину мозку, який відповідає за більшість рефлексів. Відомий підтверджений факт, що одна курка прожила без голови півтора року. Так що тепер зрозуміло, звідки пішов вислів «курка без мізків» — голова цій «нептиці» для життя не потрібна.

Мозок людини працює тільки на 10% — неправда Ця помилка існує вже майже сторіччя. На щастя, а може, і на нещастя, це не так. Дані магнітно-резонансних досліджень мозку наочно демонструють, що велика частина кори головного мозку активно задіяна в житті людини. Працює наша голова, навіть коли ми спимо. Так що вірити в обіцянки лжепророків про те, що в майбутньому людина зможе використовувати мозок повністю і тоді настане щастя всім і відразу, не варто. Краще подумати головою.

З’їсти булочку з маком — майже те ж саме, що й курити опіум — майже правда Як не дивно, у цьому твердженні є частка істини. Хоча булочка з маком не доставить вам тих радісних хвилин умиротвореної ейфорії, які одержують курці опіуму, проблеми з наркоконтролем можуть виникнути. Якщо через деякий час після того, як людина з’їсть дві булочки з маком, взяти в неї кров на аналіз, тест на опіати, скоріше за все, буде позитивним.

Монетка, кинута з хмарочоса, уб’є людину — неправда Звичайна монета не найдосконаліша зброя з погляду аеродинаміки. Через вітер і опір повітря, який для такої невдалої форми буде дуже великим, монетка, навіть кинута з хмарочоса Empire State, а це майже 380 метрів, не зможе завдати людині якоїсь значної травми. Отож якщо ви вирішили розібратися зі своїм недоброзичливцем у такий екзотичний спосіб, краще витратьте монети на купівлю цеглини.

Ріст клітин мозку в дорослих припиняється — неправда Хоча найактивніше мозок людини росте і проходить головні стадії формування саме в ранньому віці, поділ клітин не припиняється й у дорослих. Дослідження свідчать, що нейрони успішно ростуть і змінюються до самої смерті. Так що нерви відновляються, і шанси стати розумнішим є у всіх.

Блискавка ніколи не влучає в те ж саме місце двічі — небезпечна неправда Насправді саме навпаки. Блискавка має свої «уподобання». Всі знають, що блискавка частіше влучає на узвишші. Так що ховатися від блискавки під деревом, у яке щойно вдарила блискавка, не варто. Наприклад, у хмарочос Empire State блискавка влучає в середньому 25 разів на рік.

Волосся і нігті продовжують рости після смерті — неправда Після смерті всі процеси в організмі людини зупиняються майже відразу. У тому числі й ріст волосся і нігтів. Ця помилка викликана простою оптичною ілюзією. Після смерті тіло людини втрачає багато рідини, шкіра зсихається, оголюються нігті, волосся здається довшим.

У космосі немає гравітації — неправда У цій помилці, очевидно, винні популярні вислови «нульова гравітація» і «невагомість». Гравітація є скрізь, сила тяжіння однаково впливає на всіх людей. Космонавти на орбіті літають у невагомості лише тому, що постійно падають разом зі своїм кораблем на Землю. Тільки роблять вони це в горизонтальній площині. Гравітація зменшується з відстанню, але повністю не зникає ніколи. І, до речі, помилкою є те, що в космосі вакуум. Насправді міжзоряний простір заповнений всілякими атомами і частками, просто відстань між ними дещо більша, ніж на Землі.

Якщо бігти під дощем, то намокнеш менше — математична правда Ряд математичних рівнянь, розроблених спеціально для опису цього процесу, доводить, що це скоріше правда, проте нещодавні експерименти двох «божевільних» вчених зі США, які дослідним шляхом перевіряють всілякі абсурдні твердження, свідчать про протилежне — під час бігу одяг всотує більше води, аніж під час ходи. Під час бігу ви набагато більше ризикуєте зіпсувати костюм, тому що найбільше намокне передня частина торсу. При розміреній ходьбі в міському кислотному дощі ви найбільше ризикуєте волоссям, тому що саме голова страждає найбільше при такому способі пересування.

Паща собаки чистіша, ніж рот людини — порівнювати не можна Незважаючи на те, що собаки люблять сунути свій ніс і язик у місця, які не назвеш чистими, вважається, що в ротовій порожнині собаки більш стерильно, ніж у роті людини. Насправді набір бактерій, що живуть у роті в різних біологічних видів, настільки різний, що порівнювати просто не можна. Так що собака не чистіший, він просто інший.

Підняте протягом п’яти секунд, не вважається таким, що упало — абсурдна неправда Це настільки абсурдно, що мало хто всерйоз вірить у це, але про всяк випадок нагадаємо, що проведені тести свідчать, що шкідливі бактерії попадають на будь-який предмет, що впав на землю, відразу ж при першому контакті.

Тварини можуть передбачати стихійні лиха — скоріше неправда Достовірних доказів наявності в тварин «шостого почуття» немає. Але чудовий нюх, слух і зір, а також уроджені інстинкти, розвинені краще, ніж у людей, дозволяють тваринам скоріше визначати небезпеку. До того ж тварини ніколи не будуть стовбичити через цікавість і дивитися на ураган або на цунамі, що насувається. Однак під час стихійних лих гине багато тварин. Так що навіть якщо «шосте почуття» у тварин і є, особливої користі воно їм не приносить. (Проте під час останнього цунамі було дуже мало загиблих тварин).

Зміна пір року відбувається через зміну віддаленості Землі від Сонця — неправда Зміна відстані від Землі до Сонця, що відбувається з рухом планети по орбіті, мало впливає на температуру на Землі. Вся справа в куті нахилу земної осі відносно Сонця, який, змінюючись, впливає на зміну пір року. Все просто, але, як і раніше, незрозуміло.

Велика китайська стіна — єдиний рукотворний об’єкт, видимий з космосу — неправда Існують різні варіанти цього вислову, але всі вони однаково помилкові. Космонавти можуть побачити з низької орбіти безліч об’єктів, створених людиною. Наприклад, єгипетські пірамід або навіть злітно-посадкові смуги великих аеропортів. Насправді побачити Китайську стіну, не знаючи точно, де вона знаходиться, набагато складніше, ніж багато інших об’єктів. А вже побачити стіну з Місяця точно неможливо.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також