5 важливих правил вибору ігристого вина

524 0

Ми у соцмережах:

5 важливих правил вибору ігристого вина

В Україні, та й багатьох інших країнах, шампанським заведено називати всі ігристі вина, що неправильно. Справжнє шампанське – це напій, по-перше, вироблений з використанням певної, чітко прописаної технології, а по-друге, в регіоні Шампань.

Зрозуміло, «класика» коштує дорого. Більш доступні вина, вироблені за класичною технологією, але в інших локаціях: зекти в Німеччині або Австрії, кава в Іспанії, франчакорта в Італії, кремани – в інших французьких провінціях. Але й вони коштують чимало та продаються далеко не в кожному магазині.

Чинник ціни

Найдемократичніший і найпопулярніший варіант – це просекко, якщо ви шанувальник сухих ігристих, ламбруско або асті для шанувальників напівсолодких вин. Варто зазначити, що шампанське Асті українського виробництва коштує 130–150 грн за пляшку 0.75 л, тоді як італійські ненабагато дорожчі, від 225 грн. За креман вам доведеться заплатити не менше 500 грн, а справжнє шампанське коштує від 1000 грн.
 

Об’єм має значення

Для невеликої компанії, цілком ймовірно, вистачить і стандарту (0.75 л). Але, якщо ви хочете справити на гостей враження – купуйте пляшку якомога більшого розміру. Наприклад, удвічі об'ємнішу, 1.5 л. 
 
До речі, що більша ємність, то повільніше відбувається процес дозрівання ігристого, тобто вино в таких пляшках краще розвивається. Зазначимо також, що такий об'єм має власну назву, магнум.
 

Як щодо кольору

Раніше рожеве ігристе вважалося легким, освіжальним, літнім вином, але сьогодні за органолептичними характеристиками воно мало чим поступається білим бургундським. Тож модне розе можна дарувати не тільки представникам прекрасної половини людства, а й чоловікам. 
 
Рожеві шампанські добре поєднуються з м'ясними закусками, зі стравами з птиці, в той час, як білі сорти гарні з морепродуктами та рибою. Втім, це правило не слід трактувати як абсолютне. Експерименти тут не тільки допустимі, а й вітаються.
 

Шампанське та мистецтво

Якщо ігристе купують як подарунок, є сенс вибирати пляшку оригінальної форми та з незвичайною етикеткою. Якщо постаратися, можна знайти дійсно унікальне вино. Наприклад, з капсулем у вигляді ангела чи іншої фігурки, який можна зберегти і навіть носити на шиї як кулон. Є лінійки ігристих вин, етикетки яких прикрашають репродукції картин знаменитих художників. 

Не Францією єдиною

Останнім часом список традиційних виробників вин зі Старого Світу істотно розширився новими гравцями. Непогані ігристі виробляють у Греції (ксіномано, асіртіко, малагузія), Уругваї (таннат), Лівані, Ізраїлі. 
 
Не варто також забувати про Нову Зеландію, де унікальний місцевий клімат сприяє вирощуванню сортів винограду з прекрасними смаковими якостями. Грузинські ігристі, в асортименті представлені в маркеті алкогольних штук Маудау, гарний варіант у разі обмеженого бюджету. Словом, вибір хорошого напою цілком можна назвати творчим процесом.
 

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також