«А Баба Яга проти!»: чому деякі рівненські політики не хочуть вирішення проблеми хаотичної забудови Басового Кута?

1570 0

Ми у соцмережах:

«А Баба Яга проти!»: чому деякі рівненські політики не хочуть вирішення проблеми хаотичної забудови Басового Кута?

Громадське обговорення проєкту детального плану території правого берега Басівкутського водосховища, площею близько 80 гектарів, відбулося у Рівному 11 листопада. Цей документ має упорядкувати хаотичну забудову в тому районі, вирішити проблему заторів на вулиці Чорновола та відсутності інфраструктури, а також ліквідувати загрозу підтоплень. Під час обговорення відбулася гаряча дискусія. Доки одні шукали способи покращення плану – інші намагалися перетворити обговорення в політичний балаган.

 - Я виявив зауваження, які були написані у неділю ввечері, в останній день подачі пропозицій. Жителька запитує мене, чому не так написано... Чому G3, а не G4 та чому S3 а не S4. Чомусь мені здається, що ці зауваження створені як спосіб маніпуляції. Спілкуючись з мешканцями, я помітив, що їх хвилює чи буде водовідвідний канал чи очисні споруди, а не запитання про літери. Це все перетворюють на політичний цирк, - наголошує виконавець проекту, відомий рівненський архітектор Дмитро Котляров.

Замовники чи не вперше у Рівному розробку плану винесли в публічну площину, долучивши до участі експертів та екологів, представників громадських організацій, та влаштували його громадське обговорення.

Занурившись у проблематику того району, розробники плану визначили 5 основних напрямків, вирішення яких покращить ситуацію не тільки в Басовому Куті, а й матиме позитивний вплив для усього міста. Про це розповів, презентуючи проект, Дмитро Котляров.

1. Вирішення проблеми заторів на вулиці Чорновола пропонується не тільки шляхом розширення самої дороги, на якій передбачається три смуху руху. А й проектування майбутніх вулиць у новій частині мікрорайону, узгодження виїздів на вулицю Чорновола.

2. Водовідведення. На щастя над порятунком Басівкутського озера працюють спеціалісти НУВГП, які входять в створену групу фахівців, яка, зокрема, напрацьовує методи очищення і відведення стічних вод. Зокрема, йдеться про можливість встановлення трьох каналізаційно-насосних станцій

3. Хаотична забудова. За словами Котлярова, коли він почав детально вивчати ситуацію, то помітив, що багато об’єктів, які побудовані на правому березі озера Басів Кут, не відповідають генплану міста. Тобто, потрібно вносити зміни в існуючий план.

4. Облаштування Набережної. Замовники хочуть зробити це місце максимально зручним та красивим для усіх мешканців та гостей міста.

5. Інфраструктура. В цьому районі відсутні дитячі садочки та школи, тож в проекті передбачено зарезервувати земельну ділянку для будівництва дитячого садочка та школи, в якій вчитимуться діти з 1 по 4 клас. Окрім цього, буде нанесена 50 метрова лінія, яка охоронятиме набережну озера від забудови, та накладена повна заборона на будь-яке будівництво у сквері неподалік басейну.

Щоправда не всі присутні зраділи таким запропонованим змінам до плану, які, вважають його розробники, посприяють і очищенню Басівкутської водойми, і розвитку прилеглої території. Серед таких людей називають депутата міськради Рівного Миколу Бляшина — він, як відомо, уже протягом декількох років виступає із різними проектами та пропозиціями, які спрямовані на те, аби заблокувати процес прийняття ДПТ.

- При цьому, депутат чомусь не розповідає людям про те, що єдиним виходом для впорядкування ситуації із хаотичною забудовою на березі Басового Кута є якраз прийняття детального плану цієї території. Тому слова і дії Бляшина, є нічим іншим як лозунгами, і спробою набути собі політичних дивідентів. Нічого хорошого для міста і рівнян така позиція не несе, - вважають рівненські архітектори.

Під час громадського обговорення п.Бляшин акцентував увагу на проблемі зливання каналізаційних стоків в озеро.

- Тобто ці відстійники, які ми бачимо на карті, ніхто не очищатиме? ...За вашим планом очевидно, що вся каналізація виливатиметься в Устю, чи Басівкутське озеро, - говорив п.Бляшин, звертаючись до виконавця проєкту Дмитра Котлярова.

Щоправда таке запитання було незрозумілим, адже у проекті не згадувалося про відстійники. Згодом вдалося з’ясувати, що під відстійниками пан Микола мав на увазі декоративні озера.

- На детальному плані території правого берега Басівкутського водосховища не зображено очисні споруди через те, що дана земельна ділянка перебуває на балансі міста Рівного. Лише з дозволу міської ради ми розпочнемо розробляти план очисних споруд. Нагадаємо, що на сесії міської ради було прийняте рішення, щоб спершу презентувати детальний план, а згодом міська влада прийматиме рішення, - додає виконавець проекту Дмитро Котляров.

До запропонованого детального плану забудови території ще будуть вносити пропозиції мешканців мікрорайону Басів Кут та власники земельних ділянок. Після цього його представлять на засіданні архітектурно-містобудівної ради та на засіданнях депутатських комісйї міськради. Лише після цього ДПТ винесуть на сесію — для обговорення та затвердження. Розробники проекту сподіваються, що у депутатів вистачить мудрості прийняти вольове рішення і покінчити із хаотичною забудовою Басового Кута.


Олена ІВАНЮК.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також