
Як готувати овочі для вінегрету
Буряк, моркву та картоплю можна або відварити, або запекти в духовці. Якщо обрали перший спосіб, то помиті овочі складіть у різні каструлі: морква з картоплею, а буряки окремо. Врахуйте, що картопля звариться швидше від моркви. Обирайте картоплю із середнім або низьким вмістом крохмалю, тоді при варінні вона не розвалюватиметься. Також на початку варіння можна додати 2 ст. л. соняшникової олії, щоб не лопалася.
Якщо хочете запекти, то помиті овочі обсушіть паперовим рушником, загорніть у фольгу, виклавши на деко, поставте запікатися в розігріту до 180 градусів духовку. Час приготування залежатиме від розміру овочів. Для запікання буряків потрібно більше часу — 1,5–2 години. Яким би ви способом не готували овочі, вони повинні повністю охолонути, тільки тоді їх можна нарізати.
Як зварити квасолю
Для вінегрету використовуйте консервовану квасолю або зваріть самостійно. Якщо обираєте другий варіант, то всі зморщені та пошкоджені квасолинки слід видалити. Промивши, залийте холодною водою і залиште на 8–12 годин. Якщо у приміщенні спекотно, поставте замочуватися у холодильник. Чим довше замочування, тим менший час варіння. Але не більш ніж на 12 годин, тому що є ніжні сорти, які при варінні зовні потріскаються, а всередині залишаться сирими. Ще один спосіб приготувати квасолю — залити окропом, проварити 3 хвилини після закипання, накрити кришкою та залишити на годину замочуватися. Потім злити воду, знову залити окропом і варити до готовності. Додавати у вінегрет квасолю тільки тоді, як вона повністю остигне.
Чим заправляти вінегрет
В оригінальному рецепті заправку робили на основі винного оцту. Зараз частіше вінегрет просто заправляють ароматною олією або оливковою. Але Клопотенко пропонує приготувати все ж таки соус, у складі якого є винний оцет або бальзамічний, гірчиця в зернах та олія — оливкова або соняшникова.
Інгредієнти
Для вінегрету:
- 2 середні буряки
- 2 великі морквини
- 4 середні картоплини
- 2 солених огірки
- 150 г квашеної капусти
- 250 г консервованої білої квасолі
- зелений горошок (опціонально)
- ½ ч. л. коріандру
Для заправки:
- 1 ст. л. гірчиці у зернах
- 4 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. винного оцту
- сіль та чорний мелений перець до смаку
Приготовані овочі очистіть і наріжте однаковим середнім кубиком. Складіть у глибоку велику миску і додайте 150 г квашеної капусти. Якщо капуста нарізана довгою соломкою, розріжте її на кілька частин. Поріжте середнім кубиком два солені огірки і теж додайте в миску. Використовуйте солені огірки, а не мариновані, тому що у заправці до вінегрету є винний оцет.
Додайте 250 г консервованої білої квасолі або вареної. Також можна додати зелений консервований горошок або взяти заморожений і бланшувати його. Якщо обираєте другий варіант, то додавати у вінегрет необхідно остиглий горошок.
Приготуйте заправку до салату. У невеликій мисці змішайте 1 ст. л. гірчиці у зернах, 4 ст. л. оливкової олії та 1 ст. л. винного оцту. Посоліть та поперчіть до смаку.
Заправте салат та додайте ½ ч. л. коріандру. Якщо необхідно, доведіть смак сіллю та перцем.