А думали, що рівняни купуватимуть авто для волонтерів…

6711 0

Ми у соцмережах:

А думали, що рівняни купуватимуть авто для волонтерів…

Відколи в Україні запровадили «нульове розмитнення» вживаних автомобілів з ЄС, мешканці Рівненщини масово купують собі транспорт. Деякі підприємливі громадяни навіть організували на тому непоганий бізнес — пропонують пригнати авто до польсько-українського кордону. А за потреби нададуть свого водія, якщо клієнт з певних причин не може самостійно перетнути кордон, щоб забрати автомобіль.

Одну з таких груп легко знайти у вайбер-спільноті. Організатори спочатку виставляють фото та відео автомобіля та пропонують свої послуги, щоб доставити клієнту покупку «під ключ». Зокрема, одним з найдешевших пропонують купити Peugeot 307 2003 року випуску, працює на бензині, з автоматичною коробкою передач та пробігом 239 тис. км. Як вказують в оголошенні: «Ціна: 1900 євро (на кордоні). Розмитнення-витрати складуть: митний брокер — 150 доларів, 80 доларів сертифікат, 100 доларів МРЕО. Ідеальний варіант для першого авто. Щоб навчитися навичок водіння автомобілем. У випадку чого, то й не шкода!». Чим дорожчий автомобіль, тим більше просять за додаткові послуги. Зате вибір чималий — можна легковик за 3–4 тисячі євро, а можна й Mazda CX-5 — компактний японський кросовер 2015 року випуску за ціною 16 350 євро, що витрачає 7 літрів дизпального на 100 км.

Та доки одні купують, інші водії нарікають, що масовий пригон автомобілів з Європи створює великі затори на кордоні, заважає перетину кордону товарів, яких потребує армія, та завезенню гуманітарної допомоги. Ще й «додає» проблем до паливної кризи.

Ярослава Княжинська, речниця сервісного центру МВС у Рівненській області:

Загалом протягом квітня 2022 року ввезли та зареєстрували 2 433 авто, легкових із них — 2 138. Зареєстрували також сім автобусів, 12 причепів, 17 мотоциклів та 69 вантажівок. Торік за той самий період жителі, фізичні особи з області, ввезли та зареєстрували 743 автомобілі. Загалом протягом квітня сервісні центри здійснили 4 917 реєстраційних операцій, а з початку року — 16 059.

А загалом в Україну станом на 14 травня ввезли уже 80 тисяч уживаних авто з ЄС, повідомив перший заступник голови Державної митної служби Олександр Щуцький:

— На даний момент середня вартість більшості транспорту, що завозиться, — 5–10 тис. євро. І десь 30% — це автомобілі преміум-класу, вартістю від 20 тис. євро і вище.

Щоб зареєструвати ввезене авто, знадобляться паспорт, індивідуальний податковий номер, документи на сам транспорт, митні документи, сертифікат відповідності та документ про правомірність придбання. Також потрібно пред’явити експертам для огляду і саму покупку. Окрім того, при першій реєстрації автомобіля в Україні обов’язково сплатити збір до Пенсійного фонду. Його величина розраховується залежно від вартості легкового авто без врахування податку на додану вартість.

Олена РАКС.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також